ZOE aan de paal
Dat klinkt als een even lucratieve als illegale bezigheid. In dit geval wordt er echter geen stroom afgetapt. Het Duitse bedrijf Ubitricity biedt een fatsoenlijke oplossing.

De gemiddelde laadpaal is een duidelijke aanwezige in het straatbeeld. Dat maakt ‘m makkelijk te vinden, maar tegelijk is het simpelweg een fors ding dat doorgaans niet echt appetijtelijk is vormgegeven. Het is een noodzakelijk kwaad om de leeggeraakte accupakketten van plugin-hybriderijders en ev-rijders weer te vullen.

Een alternatief blijkt de lantaarnpaal te zijn. Want lantaarnpalen zijn in alle woongebieden ruimschoots aanwezig en kunnen gemakkelijk worden omgebouwd tot een laadpunt voor elektrische auto’s. Het in Berlijn gevestigde Ubitricity biedt deze mogelijkheid. In de West-Londense wijk Hounslow is de ombouw van lantaarnpalen een feit. Na één aanvraag komen er drie van die quasi-onzichtbare laadmogelijkheden, er worden namelijk geen plaatsen voor elektrische auto’s gereserveerd. Het ombouwen van een lantaarnpaal naar laadpunt kost 20 à 30 minuten. Het plaatsen van een reguliere laadpaal duurt veel langer en kost ook veel meer. Deze oplossing is tot 10 keer goedkoper.

De belangrijkste nadelen zijn de noodzaak om een laadkabel bij Ubitricity te betrekken en de oplaadduur. Er zit geen intelligentie in de lantaarnpaal, dus het gebruik van een laadkabel met een kastje met regeleenheid is noodzakelijk. Op wat voor tijd gerekend moet worden om een accupakket weer helemaal vol te krijgen is niet duidelijk. Er kan op één fase worden geladen met een maximaal vermogen van 4,6 kW, een waarde die lang niet altijd gehaald kan worden. (Via: Fully Charged op YouTube)

Foto: @bobbylew op Twitter


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

2 Problemen: 4.6 kW gaat helemaal nergens over. Zelfs je Leaf staat uren aan de paal.
Daarnaast het probleem van ICE’ing: Als een laadpaal er als een laadpaal uitziet, gebeurt het soms dat iemand met goed fatsoen dan *niet* z’n ICE voertuig op die plek zet.
Echter, als de laadpaal er niet als een laadpaal uitziet, kun je het net zo goed laten want dan is er nooit een plek vrij.

Back to the drawing-board guys…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.