Op Ecomobiel 2011 stipte Mercedes (en dochterbedrijf Smart) even duidelijk aan wat ze van plan zijn omtrent hun elektrische auto’s. Daarbij maakten ze heel slim de rekensom dat ze nog dit jaar marktleider zullen worden in Nederland wat betreft EV’s. Natuurlijk heeft dat alles te maken met de deal die Smart heeft gesloten met car2go. Samen zullen ze namelijk 300 elektrische Fortwo’s inzetten in Amsterdam.

Car2go is een nieuw deelautoprogramma dat nog voor het einde van het jaar wordt uitgerold in de hoofdstad. De twee bedrijven zullen hiervoor driehonderd Smart’s ed (electric drive) inzetten. Het gaat om alweer de derde generatie van de e-Smart. In plaats van een verbrandingsmotor wordt een elektromotor van EM-motive (een joint venture van Daimler en Bosch) toegepast en ligt er een accupakket in dat afkomstig is van Deutsche ACCUmotive. Bij de introductie zullen er 300 oplaadpunten gerealiseerd zijn, dat later wordt uitgebreid naar 400 stuks. Het totaal aantal elektrische auto’s van Mercedes en Smart komt dan op zo’n 400 stuks te liggen.

De Smart ‘ed’ heeft 75 pk/130 Nm aan boord. Genoeg voor een topsnelheid van ongeveer 120 km/u en volgens de Duitse autobouwer is een range van 140 km mogelijk. Ruim genoeg voor stadsritjes en dus zal er van range anxiety weinig tot geen sprake zijn. Via een snellader kan de kleine EV in één uur worden opgeladen. Wie geen snellader voorhanden heeft, en dat zijn de meesten, moet 8 uur wachten voordat de Smart via een 220 Volt-aansluiting weer vol is.

In tegenstelling tot deelautoprogramma’s als Greenwheels betaal je bij car2go niet per gereden kilometer, maar per minuut. De prijs is nog niet bekend. Maar als we even 30 cent/km als voorbeeld nemen kost een uurtje in de elektro-Smart 18 euro. Wel is het parkeren vervolgens gratis, wat zeker in Amsterdam aanzienlijk scheelt in de kosten, en heb je geen maandelijks abonnement.

De auto kan voornamelijk in de hoofdstad worden gebruikt. Daarbuiten rijden kan wel, maar het is niet mogelijk om de auto daar af te sluiten en dus zal de minutenteller blijven doorlopen. Via een app is te zien waar de Smart’s van car2go zich bevinden (een callcenter bellen kan ook) en zo kun je tevens het dichtstbijzijnde oplaadpunt opzoeken.

Een filmpje van het car2go-project in andere landen:


Meer lezen over: , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.