Kiezen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid, dit laten de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en Hermes Openbaar Vervoer zien door te investeren in 143 aardgasbussen.

MAN levert de Lion´s City, die niet alleen geschikt is voor het rijden op aardgas (CNG) maar ook op biogas. De MAN Lion´s City-bussen rijden sinds de start van de nieuwe dienstregeling op 9 december 2012 in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen naar volle tevredenheid.

Weinig fijnstof
Rijden op aardgas biedt daarnaast vele andere voordelen voor de leefomgeving en die wordt juist in een stedelijk gebied met veel verkeer zwaar belast. Direct van invloed op de lokale luchtkwaliteit zijn de geringe uitstoot van fijnstof (roet) en NOx. Op dit moment zijn aardgasbussen een van de schoonste opties – elektrobussen zoals die van BYD zijn helemaal emissieloos mits opgeladen met groene energie – en daarnaast zijn ze probleemloos in te zetten op het vrijwel klimaatneutrale biogas.

MAN ziet een groot voordeel in het rijden op biogas en stond in 2007 aan de wieg van de Coalitie Rijden op Biogas (CROB). Met behulp van overheidssubsidie stoomt de CROB Nederland klaar voor bussen op biogas. De steeds luider wordende roep om een betere luchtkwaliteit en leefomgeving en verlaging van de uitstoot van broeikasgassen zet overheden op scherp waar het gaat om investeren in openbaar vervoer. Door te kiezen voor schonere voertuigen is grote winst te behalen. Met de aflevering van de 143 bussen voor de Stadsregio Arnhem-Nijmegen komt het totaalaantal aardgasbussen van MAN in Nederland op 600.

Klimaatneutraal
Biogas wordt gewonnen door vergisting van biomassa zoals GFT-afval en mest. De CO2 (kooldioxide) die vrijkomt bij de verbranding van biogas is onschadelijk voor mens en dier, maar wordt wel tot de broeikasgassen gerekend. Echter omdat biobrandstoffen gemaakt worden van grondstoffen die bij het groeien net zoveel CO2 opnemen als bij de verbranding vrij komt, spreken we van een CO2-neutrale brandstof. Wat betreft uitstoot van fijnstof en NO2 is biogas net zo schoon als aardgas.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.