Waar veel autofabrikanten, zeker van Japanse origine, kiezen om verbrandingsmotoren te combineren met elektriciteit, kiest Mazda een geheel eigen weg. Ze zien meer heil in het verbeteren van de benzine- en dieselmotoren en zetten flink in op gewichtsbesparing om het brandstofverbruik terug te dringen. Deze zogenaamde SKYACTIV-motoren worden nu in een groter aantal vervaardigd.

In oktober dit jaar zal de productiecapaciteit van de nieuwe SKYACTIV-motoren zijn verhoogd naar 800.000 eenheden per jaar. De fabriek produceert de SKYACTIV-D dieselmotoren en de SKYACTIV-G benzinemotoren. De capaciteitsuitbreiding is gemaakt als antwoord op de toenemende vraag naar auto’s die zijn voorzien van de SKYACTIV-technologie. De uitbreiding is mogelijk dankzij het voortdurende streven van Mazda naar een zeer efficiënt en flexibel productiesysteem, dat gebruik maakt van multifunctionele apparatuur.

De SKYACTIV-G is een efficiënte, direct ingespoten benzinemotor van de nieuwe generatie. Mazda-ingenieurs hebben het voor elkaar gekregen om het probleem van een abnormale verbranding, beter bekend als ‘pingelen’, te ondervangen, wat heeft geleid tot ‘s werelds hoogste compressieverhouding in een in serie geproduceerde benzinemotor voor auto’s. De motor is momenteel leverbaar in de Mazda CX-5, die inmiddels is gelanceerd in markten over de hele wereld. Hij zal ook beschikbaar komen in de nieuwe Mazda6, later dit jaar.

De SKYACTIV-D is een nieuwe generatie schone dieselmotor die voldoet aan alle wereldwijde regelingen op het gebied van uitlaatgassen, zonder gebruik te maken van een duur stikstofoxide (NOx) nabehandelingssysteem. De motor heeft ’s werelds laagste compressieverhouding voor een in serie geproduceerde dieselmotor voor auto’s. Het eerste model dat zal worden uitgerust met deze SKYACTIV-D is de Mazda CX-5. Ook deze motor zal later beschikbaar komen in de volgende generatie Mazda6.

Mazda verwacht in het boekjaar dat eindigt op 31 maart 2016, wereldwijd 1,7 miljoen eenheden te verkopen. De nieuwe modellen met SKYACTIV Technologie zullen naar verwachting dan goed zijn voor 80 % van dit totale volume.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.