Mazda3 hybride
De knoop wordt doorgehakt: Mazda zal hun geliefde dieselmotoren gaan combineren met een hybride aandrijflijn.

In 2009 wou Mazda niets te maken hebben met dat hele hybride gedoe. Zij zochten hun heil in dieselmotoren, omdat de doorontwikkeling hiervan dezelfde resultaten op zou leveren tegen een lagere prijs. Inmiddels kunnen ook zij de voordelen van hybride technologie niet meer negeren, maar ja, die dieselmotoren… Ze beslaan wel 50 procent van de Europese autoverkopen, en ook op de thuismarkt worden ze steeds populairder. Dus waarom de twee niet combineren?

Het plan is om in 2016 de diesel-hybride modellen in Japan en Europa te introduceren. Mazda wordt hiermee de eerste Japanse fabrikant die deze aandrijfvorm aanbiedt. Momenteel zijn het voornamelijk de benzine-hybride auto’s die in de race tussen fabrikanten meedoen om de gemiddelde CO2-uitstoot van het wagenpark naar beneden te halen, maar de goedkopere diesel en hogere verbrandingsefficiëntie geven diesel-hybrides een goede positie op deze markt, zoals bijvoorbeeld de Volvo V60 Plug-in Hybrid heeft laten zien.

Mazda hoopt met de diesel-hybride aandrijflijn een verbruik te halen van 40 kilometer op één liter brandstof, wat de auto (welk model dit ook moge zijn) ongeveer 30 procent verder brengt dan een exemplaar zonder elektrische ondersteuning. Dit is ook verder dan de Mazda3 SKYACTIV-Hybrid voor de Japanse markt zoals hierboven afgebeeld, die ruim 30 kilometer op een liter benzine rijdt. (via The Yomiuri Shimbun)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat is de bron van het plaatje? Daar wordt de skyactiv g 2.0 genoemd als motor, maar dat is geen diesel. Gaan ze dus ook benzine hybrides maken? Hoe zit dat?

@baasbas: Op het plaatje zie je de Mazda3 SKYACTIV-Hybrid met SKYACTIV-G 2.0 benzinemotor, vooralsnog alleen voor de Japanse markt.

@maru: Dank voor de verduidelijking. Misschien goed om ook in de tekst op te nemen. Als je nu het stuk leest heb je als lezer automatisch de associatie dat het plaatje ook echt bij de tekst hoort, maar dat is niet het geval. Ook denk je direct aan de 3, maar in de tekst staat ook niet in welk model die aandrijflijn gaat komen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.