Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken ziet weinig in het plan van de Tweede Kamer om de 0% bijtellingsregeling compleet af te schaffen. Eerder deze week werd bekend dat het kabinet deze regeling voor alle auto’s wil stopzetten, en er een tarief van 7% bijtelling moet komen. Dit leidde tot protest onder EV-bezitters, want die zouden het meest worden benadeeld door de regelverandering. Verhagen wil dat auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 50 g/km kunnen blijven profiteren van e ‘nihilbelasting’, dus alleen de meest zuinige EV’s en plug-in hybrides.

Volgens de minister zou het afschaffen van de regeling niet gerechtvaardigd zijn tegenover de autobranche en bedrijven die al veel investeringen hebben gedaan op basis van het idee dat ze kunnen blijven profiteren van nul procent bijtelling. Een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA wil dat echter niet, waardoor het hiermee bespaarde bedrag kan oplopen tot 24 miljoen euro in 2015.

De Tweede Kamer stemt op 17 november 2011 over de fiscale wetsvoorstellen voor 2012, dan zal bekend worden of de nihilbelasting per 1 januari 2012 wordt stopgezet, of dat er toch een onderscheid komt tussen plug-in hybrides die meer dan 50 gram CO2 uitstoten (en een verbrandingsmotor aan boord hebben) en elektrische auto’s die emissieloos zijn.

UPDATE: Zojuist is bekend geworden dat de 0% bijtelling in ieder geval voor 100% elektrische auto’s behouden zal blijven. De kamer schijnt hiermee akkoord te gaan. Hoe het plug-ins en auto’s met range extender zal vergaan is nog onduidelijk.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Plug-in hybrides die minimaal 1 en maximaal 50 gram CO2/km uitstoten blijven tot en met 2013 gewaarborgd van 0% bijtelling. Daarna vallen ze in een 7% bijtellingstarief.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.