Bij de ruimtemissie naar Mars ligt de focus vooral op wat het robotje daar zal aantreffen, maar hoe wordt hij eigenlijk aangedreven? Niet verrassend: elektrisch. En de stroom is afkomstig van een stukje plutonium.

De elektromotoren aandrijven met zonne-energie zou een logische optie zijn, ware het niet dat de wetenschappers van NASA al stroom in de Curiosity wilden hebben voordat hij geland was op Mars. Vroegere Mars-rovers werden doorgaans gevoed door zonne-energie, maar in een storm kwam de energievoorziening nog wel eens in gevaar. Ook de invloed van dag- en nachtlicht was een hekel punt. In het Kennedy Space Center werd daarom besloten om een kleine kernreactor in te bouwen, waarmee de Curiosity het meest recente voertuig uit de geschiedenis is met kernaandrijving.

De energiebron wordt Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator genoemd en is jarenlang getest in het Idaho National Laboratory. Het aanwezige plutonium geeft warmte af (nucleair verval) die omgezet wordt in elektriciteit. Het energiesysteem weet 110 Watt te genereren en kan jarenlang stroom leveren om de Curiosity aan te drijven en al zijn taken te laten doen, wat voornamelijk bestaat uit het uitvogelen of Mars vroeger water bevatte en of er organisch materiaal te vinden is.

Meer info over de energiebron in de Curiosity.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

110 watt vind ik best weinig voor zo’n complex apparaat

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.