Rinspeed E-Flitzer
Op het gebied van elektrische auto’s zijn vrouwen praktischer ingesteld dan mannen.

Dat blijkt uit recent onderzoek aan het UC Davis Institute of Transportation Studies (ITS). Vrouwen zijn meer gefocussed dan mannen op het aanpassen van hun rijstijl om zo veel mogelijk gebruik te maken van de voordelen en mogelijkheden van elektrische auto’s. Toch zijn mannen eerder bereid om de overstap naar de nieuwe technologie te maken.

De mannen en vrouwen die meededen aan de studie gingen anders met EV’s om, ondanks dat zij gelijkwaardige rij-ervaringen hadden. Vrouwen hadden moeite met het vertrouwen van de snel fluctuerende actieradiusmeter, waardoor zij de nodige range van hun rit in hun hoofd verdubbelden of zelfs verdrievoudigden. Zij vonden het dan ook belangrijk dat de EV in hun reisbehoeften kon voorzien en maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om thuis te laden. Mannen zagen hun EV meer als een R&D-project. Zij zagen de actieradiusmeter juist als een uitdaging en probeerden het maximale uit de accu te halen, om zo voor zichzelf te bepalen wat hiermee mogelijk is. Hun interesse lag bij de toekomst van de technologie en de opkomst van snelladers.

In Californie heeft 29 procent van de vrouwelijke EV-rijders een Nissan LEAF gekocht of geleased, 24 procent ging voor een Chevrolet Volt en 16 procent rijdt in een Tesla Model S. Over het algemeen werken vrouwen dichter bij huis en doen klusjes zoals boodschappen en de kinderen naar school brengen, waardoor de te rijden afstanden korter zijn. Hierdoor hebben zij meer baat bij elektrisch rijden dan mannen, zeker met hun voorkeur voor thuis laden.

De studie concludeert dat autofabrikanten zich meer moeten richten op de wensen van vrouwen wat betreft EV’s, om te voorkomen dat hun koopgedrag de adoptie van deze auto’s zal vertragen.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.