Luka EV
Een elektrische auto bouwen, puur en alleen met informatie en kennis die open source beschikbaar is, het kan!

Kunnen we een elektrische auto bouwen in minder dan een jaar, dat is wat de knappe koppen achter de Luka EV zich afvroegen. Niet op basis van een bestaande auto, maar gewoon van nul af aan. Op internet bleek genoeg informatie te vinden te zijn over het bouwen van een straatlegaal chassis en ook het vinden van de componenten voor de elektrische aandrijflijn, bleek niet al te moeilijk.

Om met de woorden van de bouwers te spreken, “het zou te duur zijn om Pininfarina in te huren”. Daarom werd ook het design van de auto gezocht op de open source markt. Nou ja, open source, ze hebben er wel voor betaald. Zo’n 100 dollar om precies te zijn. Het ontwerp is namelijk oorspronkelijk ontworpen voor een computerspel. De 3D-file hebben ze vervolgens geschaald met Solid Works en daarna van piepschuim een mal gemaakt. De uiteindelijke carrosserie is opgetrokken uit glasvezel. Voor alle componenten en technieken geldt dat ze alleen worden toegepast wanneer deze ook mogelijk zijn in serieproductie.

Minder dan 20.000 euro

Wat voor motoren de bouwers hebben gebruikt is niet helemaal duidelijk, maar afgaande op de foto hebben ze er voor gekozen de motoren in de wielen in te bouwen. Afhankelijk van het accupack gebruiken ze twee of vier motoren. Er is zowel een LiFePo4Mh-accupack met 19.2 kWh als ook met 24 kWh. Deze hebben ze zelf gebouwd uit losse cellen. Het zou genoeg moeten zijn voor ruim 300 kilometer op een enkele lading, mede dankzij het lage wagengewicht van 750 kilo. Tijdens een eerste testrit, waarbij ze vijfenhalf uur non stop rondes hebben gereden op een industrieterrein, kwamen ze ruim 200 kilometer ver. Voor 1 september 2015 willen de makers de auto goedgekeurd hebben voor gebruik op de openbare weg, dankzij de simpele componenten willen ze de auto voor minder dan 20.000 euro in de markt gaan zetten. Onze oren zijn gespitst!


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.