Waarschuwingsbord ongezonde lucht
Meer bewustwording over hoe vies de stedelijke omgeving kan zijn.

Dat lijkt het doel van Milieudefensie. Eerder dit jaar kondigde die organisatie aan luchtwachters in te gaan zetten. Driehonderd personen in getal die waken over de luchtkwaliteit in verschillende Nederlandse steden, daarmee is het namelijk allesbehalve gunstig gesteld. Her en der is de lucht behoorlijk vervuild, door het vele verkeer dat passeert.

Om dat voor iedereen duidelijk te maken zijn er verkeersborden geplaatst met een waarschuwend “Let op, ongezonde lucht”, in straten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. Een aardig officieel ogend en behoorlijk opvallend, fluorescerend geel gekleurd bord, met daarop afgebeeld een driehoekig waarschuwingsbord van een auto met een rookpluimpje. Het is onduidelijk of de borden ook echt officieel zijn en zullen blijven staan tot de lucht schoon is.

Luchtwachter Tanya Ruiter uit Amsterdam zegt hierover het volgende: “Het is fijn te merken dat zoveel mensen hetzelfde willen als wij. Hierdoor voelen we ons extra gesteund in ons werk als Luchtwachter. Wij vinden dat iedereen recht heeft op gezonde lucht en een leefbare stad, daarom gaan we vanaf vandaag de gemeente achter de broek aanzitten. Zij moeten heel snel aan de slag!”

Om de luchtkwaliteit te verbeteren zet Milieudefensie in op goed openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto’s. Ook moet de maximumsnelheid worden verlaagd, zouden steden het best autoluw zijn en moeten milieuzones worden uitgebreid. Schonere lucht is zelfs de moeite van een rechtsgang waard.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.