Google Aclima
Wellicht is het in de toekomst mogelijk om via Google Maps niet alleen de buurt visueel te verkennen, maar ook te bekijken hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is.

Google werkt daarvoor samen met de start-up Aclima, dat sensoren ontwikkeld waarmee de luchtkwaliteit getest kan worden. Hun sensoren checken onder andere de hoeveelheid koolstof mono- en dioxide, ozongas, stikstofmonoxide en stikstofdioxide. Aanvankelijk begon Google met een experiment waarbij de luchtkwaliteit in hun kantoor continu in de gaten wordt gehouden, maar dit is nu flink uitgebreid.

In een eerste pilot zijn drie Google Streetview-auto’s uitgerust met de sensoren van Aclima, waarbij niet alleen elke paar meter een foto wordt genomen, maar dus ook een monster van de luchtkwaliteit. Zo kun je dus eenvoudig op de kaart zien op welke plekken de lucht wel en waar deze niet goed van kwaliteit is.

Dat is niet alleen voor bewoners interessant om te weten, lokale overheden kunnen er hun beleid op afstemmen en wegen aanpassen, meer parken en groenstroken aanleggen of andere smogverlagende maatregelen te treffen. Daarnaast kan de informatie bijvoorbeeld ook gebruikt worden om auto’s met het navigatiesysteem een andere route te laten rijden om zo de luchtkwaliteit op kritieke punten minder te belasten. Ook zelfrijdende auto’s kunnen op deze manier knooppunten met een matige luchtkwaliteit ontwijken.

Haken en ogen

Het idee klinkt mooi, maar er zitten wat haken en ogen aan, zo schrijft ook Tech Crunch. Zo varieert de luchtkwaliteit niet alleen per dag, maar zelfs op een enkele dag kunnen er aardig wat verschillen optreden. Aangezien het gaat om momentopnames, zul je op meerdere momenten per dag moeten meten om verschillende locaties goed met elkaar te kunnen vergelijken. De drie streetviewauto’s uit de pilot reden dan ook gedurende een maand kriskras door de stad Denver, waarbij locaties meerdere keren per dag werden aangedaan. Daardoor rijden ze natuurlijk een stuk meer dan wanneer ze enkel zouden rondrijden voor foto’s. Om betrouwbare informatie over luchtkwaliteit overal inzichtelijk te kunnen maken, zul je vaste meetpunten moeten plaatsen of meerdere voertuigen en/of andere apparaten moeten uitrusten met sensoren.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Leuke test, maar voorlopig niet meer dan dat. In de nabije toekomst met kleine drones op honderden punten in de stad gaan meten, elk uur opnieuw. Dan krijg je cijfers waar je iets aan hebt…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.