Milieudefensie vindt het onverantwoord dat wethouder Eric Wiebes van Amsterdam de milieuzone in Amsterdam niet voor extreem vervuilende bestelbusjes en oude diesels wil laten gelden.

De Telegraaf meldt vandaag dat de wethouder de plannen om de milieuzone effectiever te maken laat varen vanwege tegenwerpingen van ondernemers.

“Wiebes ruilt maatregelen voor gezonde lucht in voor boterzachte beloftes”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Het weren van de vijf procent meest vervuilende voertuigen vermindert direct de hoeveelheid roet in de lucht.” In Berlijn scheelde het invoeren van deze maatregel vijftig procent van de concentratie van het kankerverwekkende roet.

Wiebes’ plan geen parkeervergunning te verlenen voor vervuilende voertuigen is goed, maar raakt maar een klein deel van het verkeer. Ook het vervuilende verkeer van buiten Amsterdam moet worden geweerd. Stumpe: “Het is veel effectiever om met een milieuzone alles zonder roetfilter te weren. In de stad rijden zonder roetfilter is extreem vervuilend en daarom niet meer van deze tijd.”

Milieudefensie kwam vorige week naar buiten met metingen waaruit bleek dat de lucht in Amsterdam en andere grote steden in Nederland vooral vervuild wordt door verkeer in de stad. Stumpe: “Als lokale bestuurders dat niet gaan aanpakken, blijft de lucht in de Nederlandse randstad de ongezondste van Europa.”


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is dus eigenlijk mensen op kosten jagen Want je moet een nieuwe schonere auto ongeacht of je het kan betalen of niet. Kijk ik heb er geen problemen mee maar ik denk dat er mensen zijn die hier de dupe van zijn.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.