Leidsestraat Amsterdam
Vandaag krijgt de Amsterdamse gemeenteraad uit handen van bewonersgroepen en Milieudefensie het rapport ‘Hoe gezond is onze lucht?’ en bijhorend Actieplan aangeboden.

In het Actieplan voor Gezonde Lucht staan effectieve maatregelen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Ook worden tientallen ‘wolkenfoto’s’ aangeboden, waarop stadsbewoners zich uitspreken voor gezonde lucht met behulp van tekstballonnen.

In 2012 en 2013 hebben Amsterdammers samen met Milieudefensie zelf de luchtkwaliteit rondom hun huis, school of werkplek gemeten. Bewoners hebben op zeventien plekken in de stad gemeten. Hieruit bleek dat de lucht vaak erg ongezond is, vooral op plekken met veel verkeer. De vuilste straat is de Weesperstraat, gevolgd door de Vijzelgracht; alle twee straten met veel verkeer. Op vier plekken is zoveel luchtvervuiling dat de Europese norm wordt overschreden. En dat terwijl deze norm veel hoger ligt dan wat de experts verantwoord vinden voor een gezonde leefomgeving. Het leven in vervuilde lucht veroorzaakt ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. In Amsterdam is het wegverkeer in de stad de grootste vervuiler waaraan bewoners worden blootgesteld.

Maatregelen zijn hard nodig

Om de lucht in Amsterdam gezond te krijgen moeten nog forse stappen genomen worden. Tijdens de verkiezingscampagne hebben alle partijen beloofd werk te maken van gezonde lucht. Milieudefensie en bewonersgroepen stellen in het Actieplan voor Gezonde Lucht een pakket maatregelen voor waarmee de lucht een stuk schoner wordt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat kan men eraan doen: het is nou eenmaal een populaire plek om te wonen, en dan krijg je dit. De oplossing zal wel een soort belasting zijn waardoor men meer betaalt om te rijden of te parkeren.

@aarthodo

Men kan elektrisch rijden. Dat kan sinds kort.

Dat is mooi, dus het probleem is al opgelost, sinds kort.
Dus de oplossing om iedereen elektrisch vervoer te geven. Ik neem aan dat jij dat dan ff regelt. Bedankt namens de randstad, want doe dan gelijk ook de andere grote steden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.