'Luchtkwaliteit Nederland ook in 2015 onder de Europese norm'
Nog steeds overschrijden we in Nederland de Europese norm als het gaat om luchtkwaliteit. Voor de Milieudefensie is de maat vol.

Uit het jaarlijkse rapport over luchtkwaliteit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind vorige week uitbracht, blijkt dat we in 2015 naar verwachting op 1.900 plekken de wettelijke norm voor stikstofdioxide zullen overschrijden. Dat is een toename ten opzichte van de 1.400 overschrijdingslocaties die in 2013 werden geschat. Ook de norm voor fijnstof (40 µg/m3), waar we al in 2011 aan moesten voldoen, werd in 2014 nog steeds in twintig gemeenten overschreden. Twaalf miljoen Nederlanders zijn vorig jaar blootgesteld aan fijnstofconcentraties boven de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (20 µg/m3), zo meldt het RIVM.

De locaties waar de stikstofdioxidenorm wordt overschreden liggen voornamelijk langs drukke wegen in de stad. Voor fijnstof voldoen vooral gebieden met intensieve veehouderijen niet aan de norm. Afgelopen weekend werd op de klimaattop in Parijs besloten dat alle landen hard aan het werk moeten om de CO2-uitstoot terug te dringen. Milieudefensie roept de politiek op om snel te komen met een ambitieus plan om zowel broeikasgassen als luchtvervuiling terug te dringen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.