'Lucht- en scheepvaart oorzaak veel CO2 uitstoot'
Hoewel op het asfalt er een revolutie bezig is, hebben ze met de lucht- en scheepvaart nog een hoop doelstellingen te halen.

Want we kunnen met nog zoveel elektrische auto’s rijden op de weg, als er niets veranderd in de andere transportsectoren dan schieten we er weinig mee op. Als je kijkt naar de CO2 uitstoot in Nederland van al het verkeer dan is het de lucht- en scheepvaartsector waar veranderingen moeten gaan plaatsvinden. Dat vinden Milieudefensie, Greenpeace en Natuur en Milieu naar aanleiding van een onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft. In veel onderzoeken werd de uitstoot van van de lucht- en scheepvaartsector vaak niet meegenomen. Nu gebeurde dat wel.

Voor het eerst werd de CO2 uitstoot van de Nederlandse mobiliteitssector volledig in kaart gebracht. Uit het onderzoek bleek dat de CO2 uitstoot van verkeer in Nederland maar liefst twee keer zo hoog als tot nu toe wordt aangenomen. Volgens de organisaties wordt het op deze manier heel lastig om de klimaatafspraken van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat andere sectoren véél meer vervuilen is overigens geen bijzondere ontdekking. Onderzoeken hebben in het verleden al aangetoond dat onder andere het vervoer over water ontzettend milieubelastend is.

Er moeten maatregelen worden genomen om het over een andere boeg te gooien. De partijen doen daarom een beroep op de politiek. Strengere regels verplichten de lucht- en scheepvaartsector tot andere, milieuvriendelijkere keuzes. Ook mobiliteit op de weg wordt door Milieudefensie aangepakt. Kilometerheffing, vliegtax en een verlaging van de maximumsnelheid zijn onderdeel van de maatregelen dat Milieudefensie het kabinet gaat voorleggen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.