Zinvol gebruik van restproducten. Een showcase die laat zien dat recycling tot een heuse auto kan leiden.

Luca

De zesde auto van de automotive-opleiding van de Technische Universiteit Eindhoven luistert naar de naam Luca. Bij de bouw van de auto is zoveel mogelijk materiaal gebruikt dat anders zou worden weggegooid. Het chassis is gemaakt van vlas en de kunststofsoorten gerecycled polyester (PET) en polypropeen.

Men belooft de carrosserie (deels) te kunnen optrekken uit huishoudelijk afval. De Luca biedt plaats aan twee personen, heeft twee elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 15 kW (20 pk) en wordt voorzien van modulaire batterijen. Op nadere specificaties is het wachten. Het belooft een lichtgewicht auto te worden. De ontwikkeling is in de loop van het jaar ten einde, voor de zomer van 2020 staat een promotietour op de planning.

Door afval – misschien is de aanduiding restproducten een betere – nuttig te gebruiken, maakt het afvalprobleem wat minder groot. Er wordt nogal wat geconsumeerd en ook nogal veel weggegooid. De Technische Universiteit laat zien dat hoogwaardig hergebruik ook nu al mogelijk is. Zo kan PET tien keer worden hergebruikt. Het kunststof van het chassis wordt uit de oceaan opgedoken, wat de plastic soep doet slinken.

Een van de eerdere auto’s van dezelfde universiteit is Noah, die ontwerpprincipes deelt met Luca. Noah is een cradle-to-cradle ev, lichtgewicht en met veel aandacht voor hergebruik.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.