De zoon van oud-politicus Ruud Lubbers, Bart (46), wil in de komende tijd met een nieuw bedrijf 200 snelladers langs belangrijke locaties langs de snelweg realiseren. De onderneming heet Fastned en ze hebben reeds een concessie om een landelijk netwerk van langs autosnelwegen op te zetten.

Bart is met compagnon Michiel Langezaal (31) het bedrijf gestart omdat ze overtuigd zijn van elektrisch reden. Maar, zo laten ze in het Financieel Dagblad weten, moeten er wel eerst snelladers komen, anders komen er geen EV’s bij. Het bekende kip-ei-verhaal.

Voor Fastned leggen ze zelf geld in, en worden ze financieel gesteund door Breesaap, de participatiemaatschappij van Ruud Lubbers. Later wordt die lening omgezet in aandelen. Voor de 200 snelladers is €25 miljoen nodig.

15 jaar
Het exploitatierecht om snelladers op belangrijke locaties te installeren is verworven voor vijftien jaar. Bij deze veiling door Rijkswaterstaat was Fastned de enige partij die zich op alle beschikbare plekken had ingeschreven. Locaties waarvoor meer animo was, zijn verloot. Onder meer aan de ANWB en The New Motion.

FastNed krijgt langs snelwegen weliswaar een dominante positie, maar van een monopolie is volgens Bart Lubbers geen sprake. Hij wijst op concurrenten die opteren voor locaties in steden, bijvoorbeeld op een parkeerterrein van Ikea. “Wij juichen die initiatieven toe. Hoe meer tenten, hoe meer kermis.” besluit Bart.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik hoop dat dit niet enkel CHAdeMO laders worden, maar dat ze ook aan 3-fase 63A denken en de Type 2 combo stekker!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.