Tien topbestuurders van Nederlandse bedrijven gaan de uitdaging aan en laten vanaf vandaag – Dag van de Duurzaamheid – tien dagen lang hun auto staan. Zij leveren hun autosleutels in en gaan op een Low Car Diet: ze ruilen hun eigen auto in voor het openbaar vervoer en deelauto’s.

In hun reis van deur tot deur kunnen ze kiezen voor de OV-fiets, deelauto Greenwheels, bus, tram, metro en trein. Iedere reis opnieuw in verschillende combinaties. NS, Greenwheels, Regus en Urgenda willen met deze bijzondere actie laten zien dat ketenmobiliteit de stap is naar een duurzame toekomst. Op 10 oktober gaat het sein op groen: na een gezamenlijk ontbijt op NS-station Amersfoort en leveren zij hun sleutels in en gaan verder met het OV.

Dag van de Duurzaamheid
De Dag van de Duurzaamheid is hèt moment van het jaar om duurzaamheid in Nederland zichtbaarder, groter en manifester te maken en een duidelijk signaal af te geven. De partijen betrokken bij het Low Car Diet willen deze dag benutten om zo veel mogelijk mensen te wijzen op de verschillende keuzemogelijkheden die er zijn als duurzaam alternatief voor de auto of juist samen met de auto kunnen worden gebruikt.

‘Low Car Diet’
Het concept ‘Low Car Diet’ is afkomstig uit de Verenigde Staten waar de actie al een aantal keren heeft plaatsgevonden met goed gevolg. “De tijd is rijp voor een overstap naar nieuwe vormen van mobiliteit. Auto’s delen in combinatie met hoogwaardig frequent collectief vervoer, dat is de toekomst. Delen is goedkoper, zorgt voor minder verbruik van fossiele brandstoffen, minder CO2 uitstoot en geeft ruimte op de weg, in de stad en op bedrijventerreinen. Daarnaast staat je auto gemiddeld 23 uur per dag stil, terwijl je er wel geld aan kwijt bent. We willen met deze actie op 10 oktober laten zien dat het gebruik van verschillende vormen van openbaar vervoer en deelauto’s past in nieuwe vervoersconcepten en de versnelling naar een duurzamere samenleving. Voor Urgenda is dit de start van een veel grotere campagne op dit onderwerp”, vertelt Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda.

Michiel van Roozendaal, directievoorzitter van NedTrain en als NS-bestuurder verantwoordelijk voor duurzaamheid: “Tien topbestuurders geven het goede voorbeeld door de auto te laten staan en de voordelen van het ‘Nieuwe Reizen’ in de komende dagen te ervaren. Door slim te kiezen kun je je reistijd besteden aan werken, lezen, ontspannen en ontmoeten in de trein of op het station. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op het station te vergaderen en flexibel te werken en hebben de meeste Intercity treinen internetverbinding. Extra voordeel is de milieuwinst. Als alle autogebruikers één keer per jaar de trein pakken in plaats van de auto besparen we zo al de CO2-uitstoot van een stad als Arnhem. We hopen dat veel Nederlanders dit voorbeeld zullen volgen.”

De volgende tien topbestuurders gaan de uitdaging aan:

1. Eduard Schaepman, CEO van Regus:
“Je auto opgeven, kan gezien worden als een groot issue voor iemand die opereert tussen 50 business centers verspreid over het hele land, maar dit is zeker niet het geval. Het hele concept van business centers leent zich namelijk perfect voor dit initiatief. De komende dagen ga ik duurzaam werken, met dezelfde productiviteit en een goede balans tussen privé en werk, dichtbij waar ik woon in Regus Laren. Als ik moet reizen zal ik gebruik maken van het netwerk van locaties die goed met het OV te bereiken zijn, zoals de Regus NS station2station centers, op 10 treinstations. Dit is mijn manier om bij te dragen aan de duurzaamheid. Ik geloof dat dat ook moeten komen uit het individue en niet door regelgeving.”

2. John Reynders, Marketing & Operations Director Microsoft
“Mijn auto dieet is een persoonlijk experiment. Een experiment om te ontekken hoe ik onze technologie voor me kan laten werken om mijn persoonlijke productiviteit verder te verhogen én tegelijkertijd meer duurzaam te reizen”.

3. Stef Kranendijk, CEO van Desso
“The last thing you should do with oil is burn it! Olie is een prachtige grondstof waarvan je i-pads, kantoormeubilair, auto’s, eigenlijk alles en natuurlijk Desso tapijt kan maken zodanig dat door de Cradle to Cradle filosofie toe te passen je de grondstof telkens weer opnieuw gebruikt. Door met het openbaar vervoer te reizen, wat ik nu doe, verbrandt je ook aanzienlijk minder olie”.

4. Jeroen van Loon, Managing Director Duisenberg School of Finance
“Vroeger ging ik altijd met de trein, nu al jaren altijd met de auto. Ik wil weten of vroeger inderdaad alles beter was.”

5. Pieter Jongstra, CEO van Ernst & Young:
“Ik neem deel aan aan de Low Car Diet actie van de NS, Regus, Greenwheels en Urgenda omdat ik graag ervaar hoe het is om aan concrete bijdrage te leveren aan de CO2-reductie door tien dagen zonder auto te reizen. Reductie van de milieu-impact is één van de vier pijlers van ons Corporate Responsibility beleid. Onze wereld wordt geconfronteerd met grote ecologische uitdagingen. Verantwoord en duurzaam ondernemerschap stelt ons in staat om op lange termijn een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving waar we deel van uitmaken en het milieu waar we invloed op hebben, maar ook van toegevoegde waarde te zijn voor onze medewerkers, onze cliënten en de maatschappij.”

6. Thomas Heerkens, CEO van Landal GreenParks
“Ik doe mee met het Low Car Diet, omdat deze uitdaging prima past bij hetgeen wij als Landal GreenParks voor staan. Ik reis wel vaker met de trein, maar niet zo vaak naar onze parken met het OV. Dus ben ik wel benieuwd om te ervaren hoe makkelijk dat is voor onze gasten. Verder spreekt het idee mij erg aan om de auto gewoon eens een tijdje te laten staan.”

7. Ewoud Goudswaard, CEO van ASN Bank
“Ik wil ervaren hoe het is om 100% van het openbaar vervoer gebruik te maken. In mijn dagelijkse praktijk gebruik ik met regelmaat de auto. Het gaat om de uitdaging om ook in lastige situaties niet meteen naar het voor de hand liggende vervoersmiddel te grijpen. Die ervaring opdoen is mijn belangrijkste doel”.

8. Diederik Schonebaum, CEO van Strukton
“Ik geloof in de bijdrage van het spoorvervoer aan duurzaamheid. Als vertegenwoordiger van de spoorsector doe ik dan ook van harte mee aan dit initiatief. Ik reis al geregeld per trein, maar door een week lang uitsluitend het openbaar vervoer te ervaren, hoop ik bij te dragen aan een verdere kwaliteitsverbetering van het spoorsysteem.”

9. Maurice Koot, CFO ABN Amro Lease
“Dit is typisch zo’n voorbeeld van dat je het moet ervaren om erover mee te kunnen praten”

10. Huib Morelisse, CEO van Nuon


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.