Van de nieuw verkochte auto’s heeft inmiddels 35% een start/stop-systeem, maar op het voltallige wagenpark is dit percentage beduidend lager.  In Londen, een van de meer vervuilde Europese steden, worden automobilisten opgeroepen hun motor uit te zetten wanneer deze stationair draait.

Het klinkt wat zot, maar het schijnt echt waar te zijn. Een instantie die de Energy Saving Trust heet heeft hier op aangedrongen met als argument dat als elke automobilist in het centrum van Londen tijdens elke rit een minuut lang zijn motor uit zet, de CO2-uitstoot met 100 miljoen kg per jaar teruggedrongen kan worden. Om eerlijk te zijn willen wij deze berekeningen en de totstandkoming ervan wel eens inzien.

Burgemeester Boris Johnson lanceerde eerder dit jaar een heuse campagne tegen het stationair laten draaien van motoren. Hierbij gaf hij de Londense deelgemeenten/wijkraden ook een stok om mee te slaan: hun handhavend apparaat mag een boete tot 80 GBP (100 euro) opleggen wanneer een automobilist naar zijn zin te lang stationair draait.

Het is nog niet bekend of er al een dergelijke boete is uitgeschreven.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.