Het klinkt als een grap, maar burgemeester Boris Johnson is serieus over zijn plan om de vervuiling in zijn stad aan het wegdek te laten lijmen. De afgelopen maanden hebben speciale strooiwagens een soort lijm op een aantal van de meest vervuilde wegen in Londen gespoten.

De wegen rond Victoria Embankment, Earl’s Court Road, de Blackwall Tunnel en de Euston omgeving werden midden in de nacht eerst schoongemaakt en daarna bespoten met een op calcium gebaseerde oplossing. Die oplossing houdt PM10-deeltjes vast. PM10 is een soort fijnstof en wordt geproduceerd door uitlaatgassen, alsmede door de slijtage aan banden en remmen. De stof kan astma, cardiovasculaire problemen, longkanker en een vroegtijdige dood veroorzaken.

Onderzoekers zijn echter van mening dat het plan geen echte oplossing is. Zodra ze stoppen met spuiten zal het probleem gewoon weer ontstaan, zo zegt onderzoeker Frank Kelly. De echte reden voor deze actie zou volgens critici voortkomen uit angst voor de Europese Commissie, die hanteert namelijk boetes voor het niet voldoen aan de EU-luchtkwaliteitsnormen. (via bbc.co.uk)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.