Dat de prijs van populaire electronica daalt, mag geen verrassing heten. Early adopters betalen altijd de hoofdprijs, waarna het goed in kwestie in prijs daalt en interessant wordt voor de massa. Zo ook de lithium-ion batterij, die je in de meeste accupakketten van EV’s en hybrides tegenkomt.

Onderzoeksbureau McKinsey heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt voorspeld dat de prijs van li-ion-batterijen in 2020 nog slechts een-derde van de huidige prijs zullen kosten, en dat deze prijsdaling daarna zal doorzetten. Het bureau meet de prijs van li-ion batterijen in US Dollars per Kilowattuur (kWh). Momenteel bedraagt deze 500 tot 600 USD, per 2020 zal dit tot $200 zijn gezakt, en in 2025 $160 per kWh.

Volgens deze logica zal de prijs van een accupakket een heel stuk aantrekkelijker worden. Een vervangende set accu’s voor de Tesla Roadster bijvoorbeeld staat in Europa voor 9.200 euro ex. BTW op de prijslijst. Dit zal per 2020 tot 3 à 3.500 euro zijn gedaald, indien de voorspellingen van McKinsey hout snijden althans. Een direct gevolg zal zijn dat de elektrische auto op prijs beter de concurrentie aan kan met de conventionele auto. Hierbij spelen uiteraard ook andere factoren, zoals de olieprijs, een belangrijke rol.

Eerder dit jaar voorspelde een ander onderzoeksbureau overigens al een soortgelijke prijsdaling voor de kortere termijn.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En dus ook goedkoper te produceren, met minder co2 uitstoot, zoals wij groene rakkers al dachten!

Was het niet zo dat sommige ‘ingrediënten’ van deze accu’s schaars werden? (mompelt iets met klok en klepel 🙂 )

@Crosscabouter: (toevoeging:) waarmee de productiekosten dus hoger komen te liggen lijkt mij.

@Crosscabouter: lees ook wel verhalen over onderzoek naar alternatieve materialen die niet schaars zijn. en lees ook verhalen over de oceaanbodems die vol schijnen te liggen met de zeldzamere metalen. we gaan het zien.

@mattraket: de tijd zal het zeker leren.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.