Het voorstel om het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te beperken tot 6 procent in 2020 is uitgeteld.

Het Europees Parlement had een voorlopig akkoord bereikt, maar ze kwamen één stem tekort voor een definitieve beslissing. Na een versnelde herlezing van het wetsvoorstel was er een tekort van twee stemmen.

Er moet nu een nieuw voorstel komen, waar het Parlement over moet stemmen. Echter, dit zal niet voor de nieuwe electies van mei 2014 plaatsvinden. Het kan dus nog tot 2015 duren voordat er een beslissing wordt genomen.

Nusa Urbancic, manager bij de groene denktank Transport en Milieu, ziet het uitstel als een overwinning van de huidige biobrandstofindustrie op de toekomstige industrie: “Er bestaat geen zekerheid voor de sector van nieuwe biobrandstoffen. De slechterikken – de biodieselsector – kunnen hun productie nog even langer voortzetten.”

De industrie voor eerste generatie biobrandstoffen, die gebruik maakt van voedselgewassen in de productie, heeft geïnvesteerd in alternatieven. Echter, volgens Rafaello Garofalo (secretaris-generaal van de industriële European Biodiesel Board) bestraffen de huidige voorstellen een deel van de industrie, terwijl anderen worden beloond.

De stemming laat zien dat er veel twijfel is over de indirecte verandering van landgebruik. Het bevestigt dat het Europees Parlement zelf een tegenstrijdige aanpak, veel twijfel en onzekerheid heeft.

Garofalo is dan ook blij met het uitstel, zodat de beslissing in rustigere tijden kan worden genomen na de EU verkiezingen. (Via EurActiv)


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wij vinden het onverantwoord dat de plannen om het gebruik van biobrandstoffen te beperken tot 6% zijn uitgesteld tot 2020. In landen zoals Azië hebben mensen te weinig voedsel en doen ze gevaarlijk werk om alleen maar te kunnen eten. En nu wil de Europese Unie wachten met het gebruiken van voedsel (dat voor hetzelfde geld aan mensen die het nodig hebben gegeven zou kunnen worden) voor bio brandstof te beperken tot 6%. Deze plannen vinden wij absurd omdat wij biobrandstof niet als oplossing zien, maar eerder als een oorzaak voor een ander probleem, namelijk hongersnood. Want met al dat eten dat wordt gebruikt voor biobrandstof kunnen duizenden, misschien wel miljoenen mensen gevoed worden. Elektrische auto’s zijn de oplossing naar onze mening, ze zijn stiller, verbruiken niets en er hoeft geen eten gebruikt te worden om de auto’s te laten rijden. Dus wij hopen dat na de nieuwe verkiezingen, de parlementariërs opnieuw naar dit dilemma willen kijken, en het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstof te beperken tot 6%.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.