Fisker + Tesla
Uit cijfers blijkt dat de werkgelegenheid met betrekking tot elektrisch vervoer flink zal stijgen, maar gaat dat niet ten koste van andere banen?

Volgens een onlangs verschenen rapport van CE Delft zal de werkgelegenheid verband houdend met elektrisch vervoer in 2020 zes keer hoger zijn dan in 2013. Volgens het ambitieuze Formule E-team, één van de opdrachtgevers van het onderzoek, is elektrisch rijden niet alleen beter voor het milieu, maar is het ook een prima aanjager voor de werkgelegenheid.

Dat een verschuiving van benzine- en dieselauto’s naar hybride en elektrische auto’s banen oplevert lijkt een zekerheid. Immers zullen ook milieuvriendelijke auto’s moeten worden onderhouden en desnoods gerepareerd. Naar schatting levert dit in 2020 gemiddeld zo’n 10.000 voltijdbanen op, een aantal dat in 2013 nog op 1.600 banen lag.

Aan de andere kant zullen natuurlijk ook banen verdwijnen aan de kant van auto’s met (enkel) een conventionele verbrandingsmotor, waar over het algemeen meer arbeid mee gemoeid is wegens de meer complexe mechaniek. Of de opmars van elektrisch vervoer dus ook per saldo banengroei oplevert, valt nog te bezien. Bovendien is het afwachten of elektrische trend doorzet, gezien de geleidelijke afname aan belastingvoordelen.


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Waarschijnlijk wordt het een negatief resultaat, maar dat is met elke innovatie zo. 1 job op een Bobcat is gelijk aan 10 jobs met een schop…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.