Dat is alvast een stap in de goede richting, want in het camperwezen is beslist nog een duurzaamheidsslag te maken.

De gemiddelde camper lijkt enige tientallen jaren oud te zijn en braakt met gretigheid roetwolken uit. Dat is bepaald niet volgens de duurzaamheidsgedachte en valt niet te vergoelijken omdat niet meer dan een paar duizend kilometer per jaar wordt afgelegd. Gelukkig zijn er alternatieven, elektrische campers worden gauw gangbaarder. Het gaat dan wel om nieuwe exemplaren, of omgebouwde vintage voertuigen. Een kostbare exercitie.

LEVC gaat voor een tussenoplossing. De producent van de TX5, ofwel de huidige Londense taxi die ook wel als Hackney wordt aangeduid, biedt onder de naam VN5 eveneens een busje. Het laatstgenoemde model komt ook als camper op de markt, en heet dan eenvoudigweg e-Camper. De naam wekt in zekere zin valse verwachtingen, want nog altijd gaat het om een plugin-hybride aandrijflijn. Dat komt concreet neer op een afstand van net geen 100 kilometer die volledig elektrisch kan worden afgelegd, waarna de verbrandingsmotor bijspringt. Het gaat dan gelukkig wel om een moderne benzinemotor. Vermits het vakantiebudget toereikend is, kan langs de snelweg een relatief dure snellader worden opgezocht, om zoveel mogelijk elektrisch te rijden.

De LEVC e-Camper heeft een hefdak en uiteraard zijn de voorstoelen draaibaar. Het is verder een vrij compact en wendbaar ding, zodat haast elke bestemming kan worden bereikt. Naar verwachting start de levering in het vierde kwartaal van 2021, voor een prijs van omgerekend € 73.000 (£ 62.250) exclusief BTW.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.