De Ford Focus met 1,0-liter EcoBoost benzinemotor reed gemiddeld 3,3 liter per 100 kilometer.

De Noorse recordrijders Knut Wilthil en Henrik Borchgrevink legden in een Ford Focus een afstand af van 1.619 km op één tank. De reis leidde hun door Noorwegen, Zweden en Finland om een nieuw zuinigheidsrecord voor deze auto neer te zetten.

Om zo veel mogelijk brandstof te besparen was de gemiddelde snelheid 60 km/u, werd er zo min mogelijk op de rem getrapt en ging de airconditioning uit. De Noorse politie reed mee om alles in goede banen te leiden. Wilthil:

We moesten ondereg remmen voor overstekende rendieren, maar het grootste deel van de tijd concentreerden wij ons op een zo goed mogelijke brandstof efficiënte rijstijl. De fantastische 1,0-liter EcoBoost motor was de hoofdreden waarom wij voor de Ford Focus hebben gekozen als auto voor ons experiment, en hij heeft zich in alle opzichten bewezen.

Het record werd gezet met een 125 pk 1,0-liter EcoBoost motor. De Ford Focus kan ook worden geleverd met een 100 pk versie die gemiddeld 4,7 l/100 km verbruikt en 109 g CO2/km uitstoot. Begin volgend jaar introduceert Ford een Focus die minder dan 100 g CO2/km uitstoot door de 100 pk 1,0-liter EcoBoost motor speciaal hiervoor te kalibreren en de auto lichter en meer aerodynamisch te maken. In combinatie met de nieuwe versnellingsbak (5 langere verzetten), Start-Stop systeem en Ford’s ECOnetic technologieën wordt er op papier een gemiddeld verbruik van 4,3 l/100 km en 99 g CO2/km genoteerd.

Voor wie meer wil weten over de berekening van verbruikscijfers en hoe de afwijking aan de bestuurder ligt, onderzocht Tros Radar hoeveel brandstofbesparing wij echt mogen verwachten. De aflevering “Zuinige auto’s” wordt vanavond om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.