Wie dit jaar nog een auto met 14% bijtelling geleverd krijgt, behoort tot één van de gelukkigen. Vanaf het nieuwe jaar ‘promoveren’ bijna alle gewilde automodellen van het moment namelijk naar het 20%-tarief. Die wijzigingen in het fiscale beleid kunnen leaserijders duur komen te staan.

De Volvo V40 is de meest bestelde auto van het moment, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van LeasePlan Nederland. Deze kost een leaserijder vanaf 1 januari 2014 jaarlijks tussen de €800,- tot €1.000,- meer dan zakelijke rijders die deze auto dit jaar nog geleverd krijgen. Bij de andere Top 5 modellen is dit niet anders. Op dit moment zijn ook nog vele leaserijders in afwachting van de Mitsubishi Outlander en de Volvo V60. Deze auto’s hebben nu nog 0% bijtelling, maar vallen per 1 januari onder de 7%-categorie.

Bijtelling schudt wagenpark op

LeasePlan ziet al langere tijd dat zakelijke rijders door de bijtelling minder trouw zijn aan hun merk. Dat zal in de laatste maanden van dit jaar niet anders zijn. De leasemaatschappij verwacht dat de samenstelling van de Top 10 meest populaire leaseauto’s de komende periode drastisch wordt opgeschud. Claske Postuma-Smit, woordvoerder van LeasePlan Nederland:

Op dit moment kiest één op de vijf leaserijders voor de populaire stationwagen met 14% bijtelling. Maar straks zijn er nog maar twee modellen beschikbaar in die categorie. Wij vermoeden dat de leaserijder ook dan voor zijn portemonnee kiest. Denk in dit geval aan kleinere modellen met een lage bijtelling zoals de Renault Clio Estate of de fonkelnieuwe Seat Leon ST.

Leaserijders die nu een auto mogen uitkiezen, doen er verstandig aan om zich nauwlettend te laten informeren over de alternatieven. “Want ook een auto met 20% bijtelling, zoals de Skoda Octavia Combi, kan alsnog een interessante optie zijn. De lagere fiscale waarde compenseert in dit geval de hogere bijtelling”, aldus LeasePlan. Vanwege de grote vraag onder zakelijke automobilisten onderzoekt de leasemaatschappij momenteel de mogelijkheden om de komende maanden alsnog enkele populaire modellen extra snel te kunnen leveren. Want alleen als de auto voor 1 januari 2014 op kenteken staat, profiteert de leaserijder nog voor de hele leasetermijn van de huidige bijtellingscategorie op de populairste modellen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.