Per direct is het Lancia Ypsilon modellengamma uitgebreid met de Lancia Ypsilon CNG EcoChic. Deze chique compacte Lancia combineert milieuvriendelijkheid met een aantrekkelijke besparing van 50% aan brandstofkosten.

De Lancia Ypsilon CNG EcoChic is een uitgebalanceerde mix van persoonlijkheid en milieubewustzijn. Dat is te danken aan zijn TwinAir Turbo-motor met een specifiek vermogen van 80 pk dat al vanaf 1.900 toeren 145 Nm koppel paraat heeft. Aan de andere kant heeft deze turbomotor een zeer laag verbruik van 4 kg groengas per 100 km en een zeer lage CO2-emissie van 86 g/km. Met deze lage CO2-uitstoot hoeft geen BPM en tot 2014 geen wegenbelasting betaald te worden, terwijl voor zakelijke rijders het lage bijtellingstarief van 14% geldt. Hetzelfde geldt voor de Fiat Panda TwinAir Natural Power.

De auto heeft een actieradius van ruim 1.000 km. Dat is mogelijk dankzij de combinatie van een 40 liter grote benzine tank en een 12 kg grote tank voor groengas. Rijden op groengas is een slimme keuze in een periode die gekenmerkt wordt door voortdurend stijgende benzine- en dieselprijzen. Groengas is een alternatief soort brandstof dat gemiddeld 1 euro kost en is daarmee bijna de helft voordeliger. Een voorbeeld: de Lancia Ypsilon GNC EcoChic rijdt voor € 3,80 aan groengas 100 kilometer ver. Tank je benzine, dan kost dezelfde afstand bijna het dubbele, namelijk € 7,70. Inmiddels zijn er in Nederland 105 tankstations makkelijk vindbaar middels app’s op de smartphone, de verwachting is dat eind 2015 er zo’n 200 à 250 groengastankstations zijn.

Rijden op groengas leidt tot verbetering van de luchtkwaliteit en draagt daarmee bij aan duurzame mobiliteit. De uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden is nagenoeg nihil waardoor de Lancia Ypsilon CNG EcoChic tot de milieuvriendelijkste auto’s gerekend wordt en een waardevolle bijdrage levert aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Daarom geven de diverse provincies en regio’s zoals Limburg, Tilburg en de Haaglanden aan particulieren en bedrijven subsidie voor een koper van een personenwagen die op groengas rijdt. Naast deze regionale subsidies is een landelijke subsidieregeling, dankzij dezelfde motivatie, voor bedrijven die overgaan tot aanschaf van een bedrijfswagen die rijdt op groengas. Deze regeling geldt ook voor personenauto’s die zijn vrijgesteld van BPM of die recht hebben op teruggave van BPM, zoals taxi’s en politiewagens. Hierdoor ontvangen eigenaren € 1.250,- subsidie.

De Lancia Ypsilon CNG EcoChic in de Silver-uitvoering staat in de prijslijst voor € 14.650,- . Als de aankoopsubsidies meegenomen worden, kost dezelfde auto nog slechts € 11.650,-


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.