oplaadpunt
EV-rijders vertonen een sterk routinematig laadgedrag. De laadinfrastructuur kan dus veel efficiënter worden benut.

Dat is de conclusie van een onderzoek op basis van bijna 1 miljoen laadtransacties en een serie interviews naar het laadgedrag van Nederlandse EV-rijders. Het ministerie van Economische Zaken vroeg RVO om een data-analyse te maken van laadgegevens bij elektrisch rijden. RVO voerde dit uit in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. De uitslagen geven onder meer inzicht in het gebruik van de (semi)publieke laadinfrastructuur.

Routinematig gedrag en gemak

Het overgrote deel van EV-rijders volgt een routinematig patroon bij het laden, in zowel stedelijke als plattelandsgebieden. Ze kiezen voor gemak en gewoonte en kijken minder naar de resterende actieradius op de boordcomputer. Het laadgedrag kent een duidelijke piek in de ochtend- en middaguren. Gebruikers sluiten de auto ongeacht het accuniveau aan op het werk en bij thuiskomst. Kenmerkend is dat de meerderheid van de rijders de auto niet ontkoppelt of verplaatst als de accu vol is. Laadpunten blijven hierdoor langer bezet dan voor het opladen nodig is.

In het rapport staan enkele aanbevelingen om de laadinfrastructuur efficiënter te benutten:

– EV-rijders voorlichten en stimuleren de auto te ontkoppelen bij een volle accu als ze bij een openbaar toegankelijk punt laden;
– Toepassen van laadparkeerbeleid voor EV’s en slimme laadtechnologie bij (semi) publieke laadpunten;
– Semipublieke laadpunten openstellen ’s nachts.

Aantal laadpunten per gebruiker

Veel EV-rijders laden op bij punten die ze al kennen. Van de onderzochte groep gebruikt 46 procent één laadpunt, met een sterke voorkeur voor het gebruik van een punt bij huis. Door 20 procent wordt twee verschillende laadlocaties gebruikt, waarbij de gebruiker in veel gevallen de auto naast thuis ook op het werk aansluit. Een groep van 4 procent laadt op bij tien of meer verschillende punten.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.