BMW i3
Elektrische auto’s raken meer en meer ingeburgerd in Nederland. Kun je na het rijden van een EV echter nog terug naar een auto met verbrandingsmotor?

Volgens EV Obsession wordt dat een zware opgave. Enkele forumgebruikers op die site deelden hun gedachten met betrekking tot het onderwerp en kwamen tot de conclusie dat de overstap naar een auto met een conventionele verbrandingsmotor een ware stap terug in de tijd zou zijn.

Om te beginnen trilt en ratelt een gewone auto natuurlijk en dan met name (oudere) diesels. Daarnaast stoten ze stinkende uitlaatgassen uit en laat de acceleratie vaak te wensen over. Mits je het natuurlijk met een sprintkanon als de Tesla Model S vergelijkt, en dan het liefst een dikke uitvoering.

Het onderhoud van een auto met verbrandingsmotor kan behoorlijk complex en dus duur worden en over het algemeen rijden ze gewoon niet soepel en vloeiend, aldus de EV-fans. Andere voordelen werden als volgt samengevat:

  • Elektrische auto’s acceleren beter.
  • Die acceleratie is niet alleen sneller, maar ook soepeler, stiller en bovendien linear.
  • Ook de tussenaccelaties gaan stukken vlotter.
  • Thuis je auto aan de stekker gooien is handiger dan eens in de zoveel tijd een tankstation bezoeken.
  • EV’s zijn onderhouds stukken simpeleren en schoner.
  • Geen gezeur met dalende/stijgende brandstofprijzen.

Het moge duidelijk zijn dat de argumenten de ene open deur na de andere intrappen, maar toch kunnen we ons ergens voorstellen dat je na het rijden van een EV niet meer terug wilt naar een auto met verbrandingsmotor. Herkennen de EV-rijders onder jullie jezelf daarin, of vind je het geen probleem om nog eens plaats te nemen in een benzine- of dieselauto?


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Heb geen EV, maar lijkt me wel logisch.

Natuurlijk heb je ook de tegenovergestelde argumenten:

Geen gedoe meer met laadpalen zoeken
Geen range anxiety meer
Geen lange laadtijden, maar korte tankbeurten

Open deuren aan beide kanten 😉

@stanny: Rij zelf een EV met beperkte range (120km)
– gedoe met laadpalen: hoezo? thuis heb ik een stopcontact en op het werk staan 12 laadpalen, nooit een probleem. Is hetzelfde argument als ‘gedoe met benzinestations zoeken’
– range anxiety: geen last van, ken de auto goed, is een argument wat vooral door niet-EV rijders gebruikt wordt
– geen lange laadtijden: paar dagen geleden kwam ik thuis met mijn dochter (6jr), ik druk op het knopje om het het luikje te openen voor het laden. dochter stapt uit, plugt de auto voor me in en zegt “is veel lastiger met mamma’s auto… dan moet je gaan tanken en dat duurt zo lang”
je plugt hem in, gaat naar binnen, als je weg moet haal je de stekker er uit en rij je weg. Ik wacht nooit op laden…

Heb wel een EV, en kan beamen dat ik niet graag terug zou gaan. Met name het rijgenot en enorme vermogen dat je hebt. Helaas deze week mijn auto moeten missen vanwege schade. Kreeg een prima conventionele auto daarvoor, maar vond het vreselijk. Zelfs met een automaat voel je de schakel momenten.

@Stanny.
Laadpalen zoeken is niet aan de orde, die geeft de auto zelf aan, maar voornamelijk omdat ik thuis laad en vervolgens 400 km actieradius heb.

Range Anxiety, hooguit wat meer plannen tijdens de vakantie.

Lange laadtijd maakt niets uit, aangezien ik dan zelf toch in bed lig.

Ik rij in een plugin en krijg bij onderhoud een conventionele handgeschakelde auto mee van de garage. Ik moet dan heel bewust rijden want ik vergeet gewoon te koppelen dus slaat hij regelmatig af en krijg van mijn vrouw commentaar wat voor tractor ik nou weer mee heb gekregen. De volgende word dus zeker geen conventionele auto maar eerder full EV.

Ik ben totaal verziekt door m’n Model S. Ik ga echt niet meer terug ! 😉

Heb thuis een full ev met een beperkte actieradius en een conventionele auto. Niet meer terug kunnen is overdreven, terug willen is anders. Voor dagelijks gebruik is de Full EV veruit superieur. Voor incidentele ritjes is het vergelijkbaar bij het rijden van een klassieke auto. Het rammelt, is rumoeriger en je moet veel meer handelingen uitvoeren, maar het heeft wel z’n charme.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.