Nissan Qashqai Concept '04
Op zich zou het wel bij de tijdsgeest passen.

Het was een van de grote verrassingen in het eerste decennium van het nieuwe millennium: de Nissan Qashqai. Nissan besloot de Almera en Primera niet te voorzien van een directe opvolger. In plaats daarvan koos men voor twee compleet verschillende auto’s. Aan de onderkant van het gat dat overbleef positioneerde Nissan de Note, een praktische midi-MPV. Aan de bovenkant werd er gekozen voor een CUV, een zogenaamde Crossover Utility Vehicle.

Met name de Qashqai was een waanzinnig grote hit. Niet alleen wereldwijd en Europa, ook in Nederland verkocht de in Groot-Brittannië ontworpen en gebouwde auto meer dan uitstekend. Op een kleine dip na is het nog altijd een populaire auto in Nederland. Jaarlijks worden er tussen de 5.000 en 6.000 exemplaren per jaar van verkocht.

Nissan Qashqai '07

Ondanks dat Nissan in het algemeen en Nissan Nederland in het bijzonder geen reden hebben tot klagen, is er een grote hiaat in de modelrange: een versie met duurzamere techniek. Denk aan een versie met hybride, plug-in hybride of zelfs een volledig elektrische aandrijflijn. Nissan is er eigenlijk rijkelijk laat mee, want voldoende concurrenten waren wel met een dergelijke aandrijflijn leverbaar.

Nissan Qashqai +2 '10

De derde generatie van Nissans cashcow staat op de planning voor 2020. Er staan maar liefste twee geëlektrificeerde varianten op het programma. Er komen een ‘e-Power’, welke is voorzien van een reguliere hybride aandrijflijn. Ook komt er een PHEV, waarbij Nissan samenwerkt met Mitsubishi voor de techniek. Dat is op zich logisch, want Mitsubishi is onderdeel van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance en Mitsubishi heeft voldoende knowhow in huis op dit gebied.

Nissan Qashqai Premier '14

Of er een volledig elektrische variant bij komt is nog niet zeker. Nissan laat aan weten dat het voor Japan mogelijk zou zijn, maar iets lastiger wordt voor Europa. Dat heeft te maken met de snelheden die gereden worden. Die liggen in Japan aanzienlijk lager dan in Europa. Uiteraard heeft Nissan met de Leaf voldoende kennis in huis op EV-gebied. (Via: AutoExpress)

Nissan Qashqai '19


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.