Uit een onderzoek van de Universiteit van Wenen en het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat bij de productie van een kilo vlees in Brazilië gemiddeld 335 kg CO2 vrijkomt, evenveel als de uitstoot van een gemiddelde auto in Europa over een lengte van 1.600 km.

Twee onderzoekers, de Oostenrijkse Kurt Schmidinger en Nederlander Elke Stehfest van het PBL, deden onderzoek naar de life cycle assessment method (LCA) van voedsel, en zetten hierbij uiteen hoeveel CO2 er vrijkomt bij de productie van verschillende vleessoorten. Want zelfs rundvlees uit Nederland staat gelijk aan 22 kilogram CO2 per kilo, wat gelijk staat aan een auto die 111 km aflegt.

De vleessoort met de laagste ‘uitstoot’ is kip uit Nederland, waarbij een kilo vlees gelijk staat 6,2 kg aan CO2, of 31 kilometer in een auto. Voedsel gebaseerd op proteïnerijke planten scoren het beste qua CO2, en tofoe gaat daarbij aan kop. Daarbij komt 3.8 kilogram CO2 vrij per kilo tofoe. Het gehele onderzoek is te lezen op Springerlink.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bij deze: belast de vleesVERWERKENDE industrie (niet de landbouwers zelf) ipv de auto’s (die men als melkkoeien aanziet).

Als je dus ECHT milieu vriendelijk bezig wil zijn moet je dus ook vaker vlees links laten liggen.

Het is alleen zo moeilijk, ik weet het al een tijdje, maar een stukje vlees is zó lekker 🙁

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.