Tegenlicht
De VPRO zal binnenkort een TV-uitzending wijden aan duurzaamheid.

In landen als Brazilië, Australië, Chili en delen van de Verenigde Staten is de overweging om over te gaan op duurzame energie nu al een puur economische geworden. De komende jaren zal de prijs van zonne- en windenergie in snel tempo verder dalen. En daarna zal het aantal landen waar het omslagpunt voor duurzame energie doorbroken wordt bereikt, verder toenemen. Verrassende nieuwkomer is bijvoorbeeld Marokko waar de overheid verwacht in 2020 al meer dan 40 procent van de elektriciteitsvraag met zonne-energie te kunnen voldoen. In Spanje is zonne-energie al goedkoper maar de verwachting is dat dat binnenkort ook voor windenergie zal gelden. Duitsland verwacht in 2017 het duurzame omslagpunt te bereiken. Nederland laat voorlopig nog even op zich wachten.

Om voor te kunnen stellen hoe een wereld eruit zou kunnen zien waarin duurzame energie goedkoper is dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen moet er nog één belangrijke horde worden genomen: hoe gaan we om met de pieken in duurzame energie. En wat doen we als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Batterijen zijn nog duur. Robin Berg ziet een oplossing: de batterijen van elektrische auto’s gebruiken om een overschot op te slaan en in te zetten waar nodig. Met 200 elektrische auto’s in de Utrechtse wijk Lombok verwacht hij de hele wijk van voldoende stroom te kunnen voorzien. Op het Canarische eiland El Hierro, dat dankzij een ingenieuze opslagmethode al grotendeels op duurzame elektriciteit draait, denken ze na over de volgende stap: Alle benzineauto’s van het eiland halen en vervangen voor elektrische auto’s. Een wereld zonder CO2-uitstoot.

De documentaire is te zien bij VPRO Tegenlicht op zondag 13 maart 2016 om 21.05 uur op NPO 2


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

En wat met de Tesla Powerwall? Zou zulke zaken eerder logisch vinden om een tekort aan energie op te vangen tijdens wind-stilte of gebrek aan zonlicht. Want je EV gebruiken om je huis te voorzien van elektriciteit lijkt mij maar ook een drastische oplossing. Kan je daags nadien naar je baas bellen dat je niet komt werken i.v.m je lege batterij van je Leaf. Als ik later een eigen woning kan aanschaffen met zonne-panelen dan komt er zeker zo’n Powerwall in de garage. Volledig onafhankelijk van het net en salut met de Turteltaks hier in Belgie.

Ik zou er wel een windmolen bijnemen want in de winter wek je tekort zonnestroom op om het comfortabel te houden in huis.

Duurzaamheid is erg belangrijk. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om duurzaam bezig te zijn, duurzaam beleggen, duurzame auto’s rijden, duurzaam/biologisch eten wat gelukkig steeds betaalbaarder wordt. Dit artikel kwam ik vanochtend tegen https://www.spasimo.nl/08032016-duurzame_beleggingsfonds-vinden/. Dit is dus al het tweede bericht wat ik over duurzaamheid lees vandaag. Met z’n allen komen we er wel!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.