Uit een driejarige samenwerking tussen Kia Motors en SK Innovation in Korea is een accu tot stand gekomen met een energiedichtheid van maar liefst 200 Wh/kg.

De Kia engineers hebben een accupakket met 192 lithium-ion polymeer batterijen samengesteld in acht modules. De totale capaciteit komt uit op 27 kWh. Het pakket bevat temperatuurregulatie om de individuele cellen op een optimale temperatuur te houden, terwijl het structurele design ervoor zorgt dat het een crash goed overleefd.

Nikkel-kobalt-mangaan kathodemateriaal wordt gebruikt bij de massaproductie van de accucellen voor de Soul EV. Energiedichtheid, wat afhankelijk is van de prestaties van de kathode, is zeer belangrijk voor de actieradius van de EV. Omdat deze voor de Soul EV aanzienlijk is, kan de auto 200 km voort op een enkele acculading.

Voor extra veiligheid zijn de accucellen van elkaar gescheiden. Daarnaast bepaalt deze structuur de snelheid van laden en ontladen. De cellen worden beschermd tegen blootstelling aan hitte of vuur doordat de scheiding niet krimpt als de temperatuur van de cel boven normale waarden stijgt.

Samengenomen verbetert dit de laadprestaties. Een “snelle lading” duurt 25 minuten bij 100 kW DC of 33 minuten bij 50 kW DC. Een volledige lading, afhankelijk van de laadbron, duurt maximaal 5 uur (6,6 kW AC).

De batterij is gewapend tegen de kou door middel van een slim verwarmingssysteem, dat de batterij opwarmt voor de rit terwijl hij nog ingeplugd zit. Dit helpt bij het behouden van optimale accuprestaties, onafhankelijk van de buitentemperatuur.

kia soul ev accu


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.