Kia heeft hun eerste in massa geproduceerde EV onthuld op de Chicago Auto Show.

De Soul EV zal in het derde kwartaal van 2014 in de Verenigde Staten op de markt komen, gevolgd door Europa en Nederland. De auto heeft als doel de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare materialen te verminderen, zoals Underwriters Laboratories onlangs heeft onderstreept. Zij gaven de Soul EV een milieugoedkeuring voor het gebruik van meer dan 20 bio-vriendelijke materialen.

Qua uiterlijk lijkt de elektrische Soul veel op de regulier aangedreven Soul. Het grootste verschil zit ‘m in de dichte grille, waar de laadpoort in verstopt zit. De voorbumper heeft een update gekregen, de auto kreeg een ander setje wielen mee en is voorzien van two-tone lak: Pearl White x Electronic Blue, Caribbean Blue x Clear White en Bright Silver x Clear White.

De Soul EV is uitgerust met een lithium-ion polymeer accu met een hoge energiedichtheid. Gelegen onder de vloer, moet deze luchtgekoelde 27 kWh accu ongeveer 130 – 160 kilometer aan range leveren. Voor extra efficientie gebruikt de auto een derde generatie regeneratief remsysteem dat tot 12 procent van de kinetische energie opvangt. De bestuurder kan kiezen tussen vier verschillende modi: “Drive” of “Brakes” met de Eco-modus uit en “Drive” of “Brakes” met de Eco-modus aan. “Brakes” met de Eco-modus aan geeft de meeste regeneratie.

Laden kan via een standaard 120 Volt stopcontact of een 240 Volt EV-lader. Voor een lege accu duurt het afhankelijk van de aansluiting 5 tot 24 uur om volledig op te laden. Een lading van 80 procent duurt 33 minuten met een 50 kW lader.

De 109 pk elektromotor produceert 285 Nm koppel, wat zich laat vertalen naar een 0-100 km/u sprint in ongeveer 12 seconden. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 145 km/u. Bij snelheden onder de 20 km/u in in z’n achteruit geeft het Virtual Engine Sound System (VESS) een waarschuwingstoon voor voetgangers, maar dankzij extra geluidsdemping zal de bestuurder hier weinig last van ondervinden.

UPDATE 24-02-2014: De Kia Soul EV heeft volgens de NEDC-meetmethode een actieradius van 199 kilometer.

UPDATE 12-03-2014: De eerste Soul EV’s komen in april dit jaar van de band rollen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.