Tesla Model S Accu
Op dit moment zou het marktaandeel van Panasonic -we hebben het hier over lithium-ionaccu’s voor elektrische auto’s- zo’n 39 procent bedragen, maar dat zou wel eens kunnen gaan stijgen tot zo’n 50 procent. Aan de andere kant: er zijn ook kapers op de kust…

Panasonic heeft nauwe banden met Tesla en levert momenteel alle accu’s voor de Model S. Samen met Tesla wordt er gewerkt aan de gigafactory voor accuproductie, terwijl ook in de thuisaccu’s van Tesla Panasonic-techniek schuil gaat.

Alles bij elkaar goed voor een flink marktaandeel van 39 procent in de markt voor lithium-ionaccu’s voor elektrische auto’s, aldus marktanalist Lux Reasearch. Als het Panasonic lukt om ook ev-accu’s aan Volkswagen en Ford te slijten, kan het marktaandeel van Panasonic in 2020 stijgen tot wel 51 procent. Grootste concurrent is LG Chem, waarvoor Lux Research een aandeel van 24 procent verwacht in 2020. Samsung komt met een magere 4 procent op plek 3.

Toch ziet ook Lux Research in dat er nog van alles kan gebeuren in deze relatief nieuwe en nog altijd flink groeiende markt. Zo zou LG Chem wel eens een goede gooi kunnen doen naar de positie van marktleider. Dat bedrijf heeft al overeenkomsten met VAG en Ford en levert daarnaast aan GM, Daimler-Benz en Hyundai-Kia.

Daarnaast zou Renault-Nissan een grote mogelijkheid bieden. Dat bedrijf is in 2020 waarschijnlijk goed voor 9 procent van de markt voor elektrische auto’s, maar hun eigen joint venture met NEC loopt niet erg goed. Renault koopt al EV-accu’s in bij LG Chem en dat bedrijf zou haar marktaandeel kunnen vergroten als ze ook Nissan’s van stroom kunnen voorzien.

Al met al een spannende markt, waarbij het voor marktleider Panasonic zaak lijkt om niet op één paard te blijven wedden.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.