opladen in amsterdam
Volgens netbeheerder Liander en de Universiteit Utrecht zouden vijf postcodegebieden dit jaar al overbelast raken door de flinke toename van elektrische auto’s.

Terwijl in de Amsterdamse binnenstad relatief oude elektriciteitshuisjes staan, is het ook deze regio waar relatief veel ev-rijders wonen. Netbeheerder Liander vreesde vorig jaar dan ook de pieken die zouden ontstaan als al die stekkerauto’s aan het einde van de dag massaal aan de laadpaal worden gehangen. Daar komt nog bij dat aan het eind van de middag en begin van de avond ook veel ovens, lampen en tv’s aan gaan. Gelukkig bleek die vrees niet helemaal gegrond.

Volgens het Parool is Liander nu tot nieuwe inzichten gekomen en zal het huidige elektriciteitsnetwerk nog zeker tot 2025 toereikend zijn. Ditmaal hebben ze niet per postcodegebied gekeken, zoals de onderzoekers vorig jaar, maar De netbeheerder legt uit dat voor het plaatsen van elke nieuwe laadpaal gekeken wordt of het stroomnet ter plaatse de extra stroomverbruiker aan kan. Is dat niet het geval, dan wordt het netwerk verzwaard of er een kabel bijgelegd.

Momenteel staan er ruim 1100 laadpalen in de hoofdstad, al groeit dat aantal nog gestaag. Ook het aantal elektrische auto’s blijft groeien, niet alleen dankzij particulieren maar ook dankzij bedrijven. Zo werden er onlangs 100 nieuwe elektrische taxi’s in gebruik genomen en kom je de elektrische Smart’s van Car2Go al op bijna elke straathoek tegen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.