DAF CF Electric van Jumbo
Duurzame supermarktbevoorrading, met een ouderwets opvallende gele vrachtwagen.

Over de volledig elektrische DAF-vrachtwagens is het hier wel eens vaker gegaan, vrijwel onmiddellijk was ook duidelijk dat dit de keuze zou worden voor supermarktbevoorrading. Niet minder dan logisch, de supermarktdichtheid is hier te lande nogal hoog en bovendien zijn supermarkten haast zonder uitzondering in stedelijk gebied te vinden of anders op zijn minst binnen de bebouwde kom.

Jumbo heeft nu officieel een geheel elektrische trekker-opleggercombinatie in gebruik genomen in de vertrouwde gele kleur. Het gaat om een DAF CF Electric (video). De ingebruikname was een samenzijn van Brabantse bedrijven. De truck is namelijk ontwikkeld door DAF en VDL E-Power, aan de komaf van Jumbo hoeft evenmin lang te worden getwijfeld.

Het distributiecentrum in Veghel is de standplaats van de elektrische vrachtwagen. Daar is uiteraard gezorgd voor een laadvoorziening. Ter bekrachtiging van het duurzaamheidsdenken ligt het dak van het distributiecentrum vol zonnepanelen. Zoals zoveel bedrijven is ook Jumbo bezig met duurzaamheid. In 2020 wil het bedrijf de CO2-uitstoot van het transport met de helft hebben verminderd. In Amsterdam wordt een aantal supermarkten bevoorraad met hybride trucks. Online bestelde boodschappen kunnen in Groningen en Utrecht zomaar met een volledig elektrische bestelwagen aan huis worden gebracht, daar zijn er overigens nog maar twee van dus daar valt nog winst te behalen.

De DAF CF Electric heeft een rijbereik van 100 kilometer. De praktijk moet leren of dat volstaat en wat de verdere verbeterpunten zijn. De truck is nog niet voor iedereen te koop, maar wordt nu wel in de praktijk ingezet bij een aantal bedrijven opdat ervaring kan worden opgedaan en de ontwikkeling indien nodig nog wat kan worden voortgezet. (via autoblog.nl)


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.