eBusco
Brabantse bussenbouwer haalt JSF-team bij Fokker weg voor elektrische ‘game changer’.

In het Brabantse Deurne werkt fabrikant Ebusco aan het prototype van een nieuwe generatie bussen voor het openbaar vervoer. Elektrische stads- en streekbussen die niet langer van staal en eventueel aluminium zijn gemaakt, maar van carbon en composietmaterialen, zoals glasvezels. Deze composietbus is ontworpen door specialisten die bij Fokker aan de F-35 werkten, zo schrijft het FD.

‘Onze nieuwe bus wordt een game changer’, zo zegt directeur Peter Bijvelds, de 40-jarige oud-rallycoureur kennen we tevens nog als Landwind importeur. Hij presenteerde in het najaar van 2012 een eerste eigen elektrische bus op de vakbeurs in Hannover. De belangrijkste voordelen van deze nieuwe bus zijn het lagere gewicht en de veel langere levensduur, beide zaken moeten de hogere aanschafkosten compenseren.

Het team dat aan het prototype sleutelt en uitrekent hoe stijf en sterk de ombouw van de bus moet zijn, en hoeveel carbon of glasvezel daarvoor nodig is, bestaat voornamelijk uit medewerkers die bij Fokker hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF), die nu F-35 heet. De bus wordt dus ontwikkeld als een vliegtuig en moet net als een vliegtuig 20 of 25 jaar meekunnen.

De volgende stap is, naast de composietbus, een streekbus die 450 kilometer kan afleggen zonder bijladen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.