Energieopslag Arena
Om energie te kunnen opslaan. Een logische verduurzaming van de Arena, om hernieuwbare energie niet onmiddellijk te hoeven gebruiken. Want er wordt immers ’s avonds gevoetbald en dan worden er ook andere evenementen gehouden, de zonnekracht is op dat moment vaak wel verdwenen.

Terwijl er aardig wat zonnepanelen op de Arena zijn te vinden. In totaal heeft het stadion 4.200 zonnepanelen. De energie is nu ook op te slaan, in een megabatterij. Dat is niet zomaar populair taalgebruik, want de opslagcapaciteit is inderdaad behoorlijk. Die staat namelijk gelijk aan 148 accupakketten van de Nissan Leaf. Dat die auto wordt genoemd is geen toeval, want Nissan is een van de partijen die achter dit project zit. Het totale vermogen is drie megawatt.

Het is de bedoeling om op termijn vooral gebruikte accupakketten uit de Leaf in te zetten voor energieopslag. Er komt namelijk een tijd dat een accupakket niet meer volstaat voor gebruik in een elektrische auto, maar nog altijd voldoende opslagcapaciteit biedt voor een andere doeleinden. Dat is dan vooral energieopslag, bij stationaire batterijen draait het minder om omvang, capaciteit en gewicht dan bij gebruik in een auto.

Eigenlijk zijn alle automerken die elektrische auto’s produceren ook bezig met mogelijkheden om accupakketten elders in te zetten, zowel nieuwe als oude accupakketten die al een (half) autoleven achter de rug hebben. Tesla zorgt voor meer betrouwbaarheid van de stroomvoorziening in Australië en op de Filipijnen, accupakketten uit Smarts leveren energie aan het net in Hannover, BMW slaat energie van de eigen windmolens op in Leipzig en ook Hyundai is bezig met het herinzetten van accupakketten om deze onderdeel van het stroomnet te laten zijn.

Ondertussen kan in de Johan Cruijff Arena de opgeslagen energie worden ingezet in het stadion en daarbuiten. Mocht de energievraag hoog zijn, dan kan er vanuit het stadion energie op het stroomnet worden gebracht.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.