Tijdens het 2012 CENEX Low Carbon Vehicle Event op het Rockingham Motor Speedway circuit in Northamptonshire onthult Jaguar vandaag het XJ_e ontwikkelingsvoertuig. Het innovatieve XJ_e project maakt onderdeel uit van Jaguar Land Rover’s strategie om de laagste uitstoot in hun klasse te kunnen bewerkstelligen.

De Jaguar XJ_e volgt daarmee in de voetsporen van eerdere test- en ontwikkelingsvoertuigen, waaronder die uit het Range-e project. De ontwikkeling van de nieuwe geavanceerde auto komt mede tot stand door het Technology Strategy Board van de Britse overheid dat door middel van het REEVolution project de samenwerking aan is gegaan met een aantal toonaangevende Britse bedrijven om de kennis rond voertuigen met een ultralage uitstoot samen door te ontwikkelen.

Met de XJ_e toont Jaguar Land Rover aan hoe het ontwerp van een geavanceerde plug-in hybride de uitstoot met meer dan 70 procent terug kan dringen zonder daarbij op de prestaties van de auto te hoeven inleveren. De XJ_e sprint desgewenst in 6,5 seconden van 0-100 km/h en is elektronisch afgeregeld op een topsnelheid van 250 km/h. De XJ_e behaalt daarbij een CO2-uitstoot van minder dan 75 g/km en heeft puur op zijn elektrische vermogen een actieradius van 40 kilometer.

De XJ_e combineert de lichtgewicht aluminium chassis/carrosseriestructuur van de Jaguar XJ met een geavanceerd hybride plug-in (PHEV) systeem dat is gekoppeld aan de efficiënte 2.0 liter turbomotor met directe brandstofinspuiting, die ook in de Range Rover Evoque is te vinden, plus een speciaal ontwikkelde automatische achtversnellingsbak. Het hybridesysteem maakt gebruik van een 69 kW sterke motor/generator en een 12.3 kWh Lithium Ion accupakket, dat in ongeveer vier uur tijd volledig kan worden opgeladen met een gewone 240V-aansluiting.

De parallelle hybridetechniek zorgt er daarbij voor dat de XJ_e op zowel benzine, elektriciteit of een combinatie van die uit de voeten kan, waarbij de keuze uit die krachtbronnen continu wordt geoptimaliseerd door een intelligent managementsysteem dat automatisch de meest efficiënte modus van dat moment kiest.

Zoals een Jaguar betaamd is de XJ_e met een maximum vermogen van 334 pk nog altijd in staat tot mooie prestaties, terwijl het brandstofverbruik van 3.2 l/100 km zich laat vertalen tot een actieradius van 1.092 kilometer op een volle tank benzine.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.