Hier kun je elektrische Jaguar I-PACE als taxi volop tegen het lijf lopen.

Noorwegen staat bekend als een land dat het voortouw neemt op het gebied van elektrisch rijden. Niet alleen de personenauto’s, maar ook taxi’s zijn vaak volledig elektrisch. Dat zie je steeds meer en dat is niet zonder reden. De overheid eist een verduurzaming van de branche waardoor men min of meer verplicht moet overstappen op elektrische auto’s.

Jaguar Land Rover is mede daardoor onderdeel van ElectriCity. Dit is een duurzaam project dat in samenwerking met Cabonline (NorgesTaxi AS), de grootste Scandinavische taxionderneming, Fortum Recharge, de grootste beheerder van laadpunten in Scandinavië en Momentum Dynamics. Een groot Amerikaans techbedrijf. Ook werkt de stad Oslo mee aan het concept.

Samen hebben ze met ElectriCity als doel om in Oslo een infrastructuur van laadstations voor draadloos oplaadbare taxi’s te ontwikkelen. Het is het eerste hoogspanningsnetwerk voor draadloos oplaadbare elektrische taxi’s ter wereld. Jaguar Land Rover levert 25 Jaguars I-PACE aan Cabonline. De elektrische SUV is geschikt voor de draadloze oplaadtechnologie van Momentum Dynamic.

Taxichauffeurs hebben baat bij een laadsysteem waar ze niet zelf op hoeven te wachten. Dit neemt immers kostbare tijd in beslag. Daarom komen er meerdere laadplateaus van 50-75 kW. Deze kunnen de Jaguars I-PACE opladen terwijl ze in de wachtrij staan voor hun volgende rit. Het draadloze, ondergrondse systeem maakt geen fysiek contact met de taxi, schakelt automatisch in en uit en levert gemiddeld voor 6-8 minuten extra stroom per laadsessie met maximaal 50 kW.

De taxi wordt in de praktijk meerdere keren per dag opgeladen, telkens als hij weer aansluit in de wachtrij. Zo blijft de accu continu opgeladen, zodat de Jaguar I‑PACE‑taxi altijd inzetbaar is.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.