Jaguar Land Rover (JLR) heeft de installatie van het grootste dak met zonne-panelen in het Verenigd Koninkrijk voltooid. Het gaat om het dak van de nieuwe fabriekshal in South Staffordshire. Deze nieuwe faciliteit is ontworpen met een focus op duurzaamheid.

Het dak bestaat uit 21.000 zonnepanelen die samen 5.8 megawatt aan energie leveren. Tegen het einde van het jaar moet er nog eens een halve megawatt bij komen, totaal 6,3 megawatt. Dat is ongeveer 30 procent van de energiebehoefte van de fabriek en het equivalent van de benodigde energie voor meer dan 1.600 woningen. Overigens heeft de fabriek van SEAT maar liefst 53.000 zonnepanelen in gebruik, de Spaanse autofabrikant beschikt daarmee over de grootste zonne-installatie in de wereldwijde auto-industrie.

Daarnaast neemt Jaguar maatregelen om de natuur rond het complex te beschermen. Zo komt er een doorgang voor wild en voorzieningen voor insecten, kleine dieren en vogels. Een beetje vergelijkbaar met het natuurgebied rondom de fabriek van Rolls Royce.

Met een score van 80% op de meetlat voor duurzame gebouwen heeft JLR de ‘Excellent’- waardering gekregen van certificeringsorganisatie BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology). Dit is één van de meestgebruikte methoden om de duurzaamheid van vastgoed te beoordelen en te certificeren. De faciliteit vertegenwoordigt een investering van meer dan 500 miljoen pond en zal bijna 1.400 nieuwe banen creëren.

De fabriek gaat onder andere de motor voor de nieuwe Jaguar XE produceren, die vanaf 2015 van de band rolt.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.