Iveco heeft op de BedrijfsautoRAI 2012 haar nieuwe Stralis LNG gepresenteerd; een voertuig op vloeibaar aardgas dat geschikt is voor distributieopdrachten op middellange afstanden en nachtelijke bezorgingen. De Stralis LNG Natural Power is inmiddels ook al te koop.

De Stralis LNG Natural Power is ideaal voor regionale en nationale distributieopdrachten, zoals het transport van brandstof. Het voertuig is een trekkereenheid met twee assen en een oplegger, een Cursor 8-motor op aardgas met een vermogen van 330 pk en een handmatige versnellingsbak. Dit voertuig is gebouwd voor toepassingen met een gewicht tussen 18 en 40 ton.

Behalve de aanzienlijke voordelen met betrekking tot verminderde emissies, die nu al gerealiseerd worden dankzij de CNG-technologie (gecomprimeerd aardgas), reduceert het LNG-systeem het leeggewicht, waardoor het laadvermogen stijgt. Naar schatting zouden de besparingen voor regionale distributieopdrachten over een afstand van ongeveer 40.000 km per jaar op kunnen lopen tot €10.000 in vergelijking met een traditioneel voertuig op dieselolie. Voor afvalverzameling en recyclingsmissies wordt de besparing zelfs geschat op €20.000 per jaar.

In de voertuigen die gebruikmaken van de CNG-technologie is het methaan in gasvormige vorm opgeslagen in stalen tanks bij een druk van 200 bar. In LNG-voertuigen is het vloeibare aardgas in vloeibare vorm bij -125 ºC opgeslagen in cryogene tanks en wordt het als aardgas in gasvormige vorm naar de motor gevoerd, nadat het aardgas is verwarmd in een warmtewisselaar.

De marktmogelijkheden voor deze voertuigen betreffen de voedsel- en drankindustrie, brandstoftransport, logistieke diensten en bedrijven die ‟s nachts bezorgen, dankzij lagere geluidsniveaus door het gebruik van motoren met vonkontsteking. Gemiddeld genomen ligt de geluidsvermindering voor de Stralis-voertuigen met aardgas tussen de 3 en 6 decibel in vergelijking tot een voertuig met hetzelfde vermogen en een dieselmotor.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.