Waterstof tanken met een Toyota Mirai
Het is natuurlijk het gemakkelijkste wat er is, thuis kunnen tanken. Zoals dat met ev’s feitelijk al gebeurt.

Een gezamenlijke uitvinding van de technische universiteit van Lausanne (École polytechnique fédérale de Lausanne ofwel EPFL) en GRZ Technologies, dat poogt om zonne- en windenergie om te zetten in waterstof, moet dit mogelijk maken. Twee Zwitserse partijen. Uiteraard hoeft er niet onmiddellijk een spotgoedkope thuistankoplossing te worden verwacht. Wel gaat het er minder complex aan toe dan nu nog het geval is.

Dit heeft alles van doen met metaalhybride ZrMn1.5, wat het mogelijk maakt om waterstof gecomprimeerd en onder hoge druk op te slaan, zonder dat daarvoor energie hoeft te worden aangewend. Door hitte komt waterstof weer vrij. Tanken met een waterstofauto gaat met een druk van een paar honderd bar.

Er zijn enkele voordelen. Compressors zijn niet langer nodig en een waterstofinstallatie wordt aardig wat compacter. Verder is het zoeken naar mogelijkheden om vluchtige, hernieuwbare vormen van energie om te kunnen zetten in waterstof. Daar is men in Zwitserland mee bezig, maar eveneens in België. Want pas als waterstof op duurzame wijze wordt geproduceerd, is het pas echt een geschikte brandstof voor de toekomst. Het vormt mogelijk een goede vervanging door het wijdverbreide (Groningse) aardgas. (Via: nzz.ch)

Beeld: waterstof tanken met een Toyota Mirai


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.