Hoe verhouden EV’s zich tot conventionele auto’s als het gaat om verzekeringpremies?

Het kostenplaatje van een elektrische auto is behoorlijk anders opgebouwd dan het kostenplaatje van een auto met een ouderwetse verbrandingsmotor. De aanschafprijs ligt hoger, maar stroomkosten vallen weer lager uit dan die van een benzineauto en dat geldt ook voor de onderhoudskosten. Maar hoe zit het met het afsluiten van een autoverzekering?

Of een elektrische auto duurder is om te verzekeren hangt er een beetje vanaf waar je de auto mee vergelijkt. De meest logische vergelijking is natuurlijk met een benzine- of dieselauto die ongeveer gelijk gemotoriseerd is.

Je kunt bijvoorbeeld de Opel Corsa-e 7,4 kWh met 136 pk goed vergelijken met de Corsa 1.2 Turbo met 130 pk. De verzekering van elektrische Corsa valt bij vrijwel alle verzekeraars duurder uit. Wel is het verschil bij de ene verzekeraar een stuk groter dan bij de andere. Het is echter niet vreemd dat de elektrische auto duurder is. De cataloguswaarde is namelijk hoger en het gewicht is zwaarder, allebei factoren die meewegen bij de hoogte van de premie.

Het verschil zit hem dus niet zozeer in het feit dat het een elektrische auto is, maar meer in het feit dat het simpelweg een duurdere en zwaardere auto is. Op het moment dat je auto’s gaat vergelijken die ongeveer hetzelfde kosten worden de verschillen minimaal. Een elektrische auto kan in sommige gevallen zelfs goedkoper zijn qua verzekering.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk om zelf goed de verschillende verzekeringen te vergelijken. Op die manier kun je altijd de goedkoopste autoverzekering voor je elektrische auto vinden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.