Eén overkapping met daaronder alleen maar snelladers, bij een tankstation in Noorwegen.

Ergens is het opvallend dat elektrisch rijden er maar nauwelijks voor zorgt dat de typologie van het tankstation verandert. Brandstofpompen worden verwisseld voor laadzuilen. De vorm van beide is aardig gelijk, het vulpistool is verwisseld voor een stekkeraansluiting.

Gelukkig worden ev-rijders inmiddels als volwaardige wegdeelnemers benaderd, bijvoorbeeld doordat de laders worden geplaatst onder de luifel en te zorgen voor ruime aantallen. Noorwegen is de vooruitgeschoven post, de adaptatie van elektrische auto’s is snel gegaan dankzij de nodige stimulerende maatregelen. Dat blijkt maar weer bij tankstation Circle K Kongsbergporten, langs de snelweg E134 nabij Kongsberg, op ongeveer zestig kilometer van Oslo. De welbekende ev-vlogger Bjørn Nyland heeft ter plekke een reportage gemaakt:

Onder de overkapping zijn zes snelladers te vinden, telkens met een dubbele aansluiting, elk goed voor 300 kW. Ultrasnelladen, om iedere denkbare auto op maximaal vermogen te kunnen opladen. Opdat voldoende stroom geleverd kan worden, is voorzien in behoorlijke transformatoren en zijn stationaire accu’s aanwezig. Het dak is volgelegd met zonnepanelen. Een sympathieke geste is de aanwezige stofzuiger. Om het interieur wat te kunnen fatsoeneren terwijl wordt opgeladen.

Fossiele brandstoffen zijn beschikbaar, maar worden verstrekt onder een minder royale luifel achter de shop. Waar de prioriteiten liggen is dus wel duidelijk.

Zal het gemiddelde Shell-station er binnen een paar jaar ook zo uitzien?

Beeld: screenshot YouTube


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.