Model X met impressionante vleugeldeuren
Meer of minder Model X’en?

Dat werden er minder en dat is opmerkelijk. De klasse der premium suv’s is behoorlijk populair, ook wanneer het plugin-hybrides zijn. In Nederland profiteerde de laatsten uiteraard van een fors lagere bijtelling. Maar ook nu nog zijn de aanschafvoordelen groot, vanwege een laag theoretisch verbruik is het BPM-bedrag dat wordt geheven vrij laag. Dat maakt dat er van de Volvo XC90 T8, BMW X5 xDrive40e, Porsche Cayenne S E-Hybrid en Audi Q7 e-tron nogal wat exemplaren rondrijden. Waarbij de eerstgenoemde direct ook de populairste is. Zet daar een volledig elektrische suv tegenover en het kan niet anders worden dan een enorm succes. Dat zou je wel zeggen, toch?

Van de Tesla Model X werden er in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd 11.550 geleverd, tegenover 13.450 Model S’en. In het laatste kwartaal van 2016 werden er 9.500 Model X’en geleverd, in dezelfde periode kwamen er 12.700 Model S’en bij op de wegen wereldwijd. Zowaar geen beroerde cijfers, ook wanneer je bedenkt dat de Model X het topmodel is en uiteraard ook duurder is dan de Model S. De auto neemt nu 40 % van de verkopen van Tesla voor zijn rekening.

Toch flikt de Model X in de Verenigde Staten niet hetzelfde kunstje als zijn broer, de auto weet de verkoopcijfers van de conurrentie niet te overtreffen. Iets wat Tesla met de Model S wel gelukt is. Michelle Krebs van Autotrader.com meldt dat er “niet echt buzz is rond de Model X, en wat er over de auto te horen is, is vaak negatief.” Ook is de Model X voorlaatste in een lijst met 15 luxury midsize suv’s, terwijl de Model S de tweede plaats scoort in een lijst met ultra-luxury cars, zo leren we van een artikel van bloomberg.com.

Misschien dat het toch te wijten is aan het ietwat plompe uiterlijk van de Model X, de spectaculaire vleugeldeuren ten spijt.

Per kwartaal groeien de verkoopcijfers nog altijd. Zulke beroerde zaken doet Tesla dus ook niet met de Model X. De auto zorgt voor vrij behoorlijke volumes.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.