Scooter
Om een schoner leefklimaat te realiseren zullen vervuilende scooters en brommers uit de stad geweerd moeten worden, aldus Nederlandse stadsbewoners naar aanleiding van een onderzoek.

Als het aan inwoners van de grote steden ligt, komt er een verbod op de meest vervuilende scooters en brommers in de stad. Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Ook is een ruime meerderheid te vinden voor een verplichte jaarlijkse keuring op illegaal opvoeren (81%) en uitstoot (76%). Een groot deel van de bevolking ergert zich aan rijgedrag, herrie en stank van scooters en brommers.

Het onderzoek toont eensgezindheid onder de bevolking. Ook onder berijders van scooters of brommers is er veel draagvlak voor een verplichte keuring op illegaal opvoeren (58%) en een verbod op de meest vervuilende scooters (49%).

Recentelijk is door minister Schultz aangekondigd dat scooters binnenkort naar de rijbaan mogen. Hier is 62% van de stadbewoners voorstander van. Scooters zijn tot 2700 keer vuiler dan bestelbusjes. Navraag van Milieudefensie bij de vier grote steden wijst uit dat Amsterdam en Utrecht gaan onderzoeken of ze hun fietspaden inderdaad scootervrij kunnen maken. De gemeente Rotterdam liet weten dat de maatregel voor hen ’te ver’ gaat. De gemeente Den Haag vindt het nog te vroeg er iets over te zeggen. Toch is ook in deze steden een meerderheid van de bevolking voorstander van deze maatregel. Het voorstel van de minister wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De gemeente Rotterdam heeft dus nul interesse in volksgezondheid of milieu. Naast al die scooters en brommers zouden ze ook eens naar motorfietsen moeten kijken qua herrie en vervuiling…

En het zou voor die zeug op de foto niet verkeerd zijn wat meer te fietsen of lopen.

Ik zie niet in wat “fietspaden scootervrij” en “uitstoot” met elkaar te maken hebben. Of denken ze dat de scooters snel zullen verdwijnen onder vrachtwagenwielen??

Stop de verkoop van alle scooters behalve elektrische, verbiedt tweetakt nu, faseer viertakt uit over de volgende vijf jaar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.