De ‘Smart Highway’ is ontworpen door bouwbedrijf Heijmans en Daan Roosegaarde. Voor hun toekomstvisie op een weg voor de toekomst mochten ze onlangs een Dutch Design Award 2012 in de categorie Best Future Concept in ontvangst nemen.

De slimme snelweg is volgens Heimans een resultaat van toekomstdenken. Het is een totaalconcept voor de snelweg van de toekomst, het resultaat van anders kijken en anders samenwerken. Halverwege 2013 moet de Smart Highway operationeel zijn.

Dit nieuwe type weg wordt interactief met behulp van licht, energie en verkeersborden die zich automatisch aanpassen naar gelang de verschillende verkeerssituaties. Zo gaan de lampen alleen bij toenadering branden, daar waar er geen glow-in-the-dark lijnen 10 uur lang de banen scheiden en de windlichtjes vrolijk draaien. Verkeersinformatie wordt doorgegeven door middel van dynamische verf, die onder bepaalde omstandigheden activeert. Bijvoorbeeld bij vorst verschijnen gestileerde sneeuwvlokken op de weg om te waarschuwen voor mogelijke gladheid. Veel preciezer dan een landelijke waarschuwing. Ook kunnen elektrische auto’s op de daarvoor aangewezen baan hun accu’s laden via inductie. Zo kom je dus nooit meer zonder stroom te staan.

Bekijk de infographic HIER in het groot.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.