Het verleden, heden en de toekomst is in kaart gebracht.

Hoewel er enige discussie over bestaat, is de algemene opvatting dat de uitstoot van CO2 de grote schuldige is van de huidige klimaatveranderingen. Dit brengt prangende vragen met zich mee. Waar ligt de grens, hoe lang duurt het voordat wij deze bereiken, en wat gebeurd er als we hem overschrijden?

De concentratie CO2 in onze atmosfeer is nog nooit zo hoog geweest in 15 miljoen jaar. Omdat planten en de oceaan slechts 55% van onze uitstoot op kan nemen, blijven de getallen stijgen. Zelfs als we nu geen enkele gram CO2 meer uitstoten, blijft de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgen tot +1,5 graden sinds de industriƫle revolutie (1850).

Helaas is het (nu nog) niet mogelijk om volledig op alternatieve energie over te stappen, maar het is zaak om onder de 2 graden temperatuurstijging te blijven. Dit kan alleen door onze CO2-uitstoot drastisch terug te dringen.

De tijd die nodig is om de concentratie CO2 terug te brengen naar normale waarden is moeilijk te berekenen. Alle mechanismen die het gas absorberen doen dit op verschillende snelheden. Zo zal het water aan de oppervlakte van de oceaan meer en sneller opnemen dan de diepere lagen. In principe zou 50% van onze CO2-toename binnen 30 jaar uit de atmosfeer kunnen verdwijnen en 30% extra binnen een paar eeuwen. De overgebleven 20% zal nog duizenden jaren in de atmosfeer kunnen blijven.

Klik HIER (PDF) of HIER (JPG) om de infographic te bekijken.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tijd om de accu’s van EV’s beter te maken dus! Meer kWh’s per gram!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.